EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Почти 20 млрд. евро износ за девет месеца

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Почти 20 млрд. евро износ за девет месеца

mail15:09 | 23.11.2017прегледи 9524 коментарикоментари 0


За първите девет месеца на 2017 година износът на стоки от България е отбелязал ръст от 14% в сравнение със същия период на миналата година и възлиза на 19,6 млрд. евро, според данни от Евростат. По този показател се нареждаме в първата петица на страните от ЕС. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов на кръгла маса „Идва ли времето на нов протекционизъм?”,  организирана от Висшето училище по застраховане и финанси. Темата на дискусията бяха новите протекционистични тенденции в света и какви ще бъдат последиците от тях върху българската външна търговия.

Зам.-министър Борисов посочи, че по данните на Евростат за периода януари – септември 2017 година износът на български стоки за страни от Европейския Съюз  се е увеличил с 11%, а за трети страни с над 20%. По думите му  Министерството на икономиката  ще продължи да подпомага експорта, тъй като износът на стоки се е утвърдил като един от основните източници на растеж в българската икономика.  Борисов изтъкна, че международната търговия има съществен принос за икономическия растеж и създаването на работни места и поради това въпросите, свързани с търговската политика на ЕС ще са приоритет за страната ни по време на Българското председателство. Той допълни, че утвърждаването на многостранната търговска система и укрепването на доверието в Световната търговска организация (СТО), също са поставени на водещо място в нашия дневен ред. Икономическият заместник-министър отбеляза,  че Българското председателство ще продължи да преследва резултати по текущите двустранни търговски преговори, особено по отношение на преговорите с Япония, на основата на постигнатото по време на Естонското председателство, както и по отношение преговорите с Меркосур и Мексико, при които ще бъдат положени усилия за провеждане на ползотворни дискусии в Съвета на ЕС с цел приключване на преговорите. „Ще имаме за цел и приемане на преговорните насоки и стартирането на преговорите с Австралия, Нова Зеландия и Чили“, каза още той.

Заместник-министър Борисов изтъкна като предизвикателства  пред глобалната икономика дигитализацията, преместването на компании и бизнес от Запад на Изток , както и военните конфликти.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1018