EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Почина проф. Л.Цоцорков, ръководител на „Асарел-Медет“ АД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Почина проф. Л.Цоцорков, ръководител на „Асарел-Медет“ АД

mail21:28 | 16.05.2017прегледи 953 коментарикоментари 0


Българската минно-геоложка камара информира своите членове, държавните, регионални и местни институции, своите партньори и съмишленици за кончината на проф. д-р Лъчезар Цоцорков, почетен председател на БМГК.

„Кончината на проф. д-р Лъчезар Цоцорков бележи края на една ера от историята на „Асарел-Медет“ АД, на община Панагюрище, на БМГК и на минната общност в България. Неговият изключителен земен път остави следа в материалното, културното и духовното наследство на Панагюрище и на България. Неговото име остава записано със златни букви в летописите на минния бранш и на страната. Неговият опит, идеи и визия за устойчивото развитие на българската минерално-суровинна индустрия ще станат наш дълг и кредо в нашия път напред.“ – се посочва в съболезнователното писмо до семейството на проф. Цоцорков.

Проф. Цоцорков бе председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД от 2014 г. насам, а преди това е дългогодишен изпълнителен директор на минно-обогатителния комплекс. Той е и сред основателите на БМГК през 1991 г. и неин неизменен председател в продължение на 26 години. На редовното общо събрание на Камарата, провело се на 27.04.2017 г. той бе избран за първия й Почетен председател.

Кариерата си започва през 1971 г., когато постъпва като стипендиант на предприятието в Ремонтно-механичния цех на Минно-обогатителен комбинат „Медет“. През 1986 г. става главен директор на „Асарел-Медет“, а впоследствие е дългогодишен изпълнителен директор на Минно-обогатителен комплекс „Асарел-Медет“ - до 2014 г., когато става председател на Надзорния съвет при въвеждането на двустепенна система на управление в дружеството. Начело на компанията е от 30 години.

Лъчезар Цоцорков завършва е Технически университет /Висш машинно-електротехнически институт/ - София, специалност „Подемно-транспортни, строителни и минни машини“. Има специализации по мениджмънт и маркетинг в България, Австрия и Япония. През 2000 г. защитава докторска дисертация на тема „Основи на фирмената култура в минно-обогатителните комплекси“, а от  2013 г. е почетен професор на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ – София.

През 1991 г. става един от учредителите на Българската минно-геоложка камара и като неин председател бе начело на браншовата организация 26 години. На 27.04.2017 г. Общото събрание на БМГК го избра за първия почетен председател.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101