EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Потребителските разходи в САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Потребителските разходи в САЩ

mail18:08 | 31.10.2023прегледи 490 коментарикоментари 0


Потребителските разходи в САЩ са нараснали повече от очакваното през септември, продължавайки възходящата тенденция и в началото на четвъртото тримесечие на фона на месечния растеж на инфлацията, предаде Ройтерс.

Потребителките разходи, които представляват над две трети от американската икономическа активност, са скочили с 0,7 на сто миналия месец, съобщи Службата за икономически анализи към министерство на търговията. Данните за август не са коригирани, отчитайки скок на разходите с 0,4 на сто.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, залагаха на растеж от 0,5 на сто на разходите. 

Като се изключат колебливи компоненти като хранителните стоки и електроенергията, основният индекс на разходите за лично потребление (Core PCE) е нараснал с 0,3 на сто, след като се е увеличил с 0,1 на сто предходния месец. Базисният индекс се е повишил с 3,7 на сто на годишна основа през септември. Това е най-ниският растеж от над две години и идва след увеличението от 3,8 на сто през август. 

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, залагаха на растеж от 0,5 на сто на разходите. 

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ следи отблизо индексите на разходите за лично потребление за целта си за инфлация от 2 на сто. Очаква се американската централна банка да остави без промяна лихвата на заседанието си идната сряда след неотдавнашния растеж на доходността на съкровищните облигации на САЩ и разпродажбата им на фондовите пазари, които затегнаха финансовите условия.

От март 2022 година УФР повиши основната си лихва с 525 базисни пункта до настоящия диапазон от 5,25 до 5,50 на сто. 

БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg