EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Потребители: Оптимизъм на острова, песимизъм в Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Потребители: Оптимизъм на острова, песимизъм в Германия

mail10:01 | 28.08.2023прегледи 441 коментарикоментари 0


Потребителите във Великобритания отново започват да проявяват признаци на известен оптимизъм по отношение на развитието на икономиката на страната и на личната си покупателна способност на фона на намаляващата базова инфлация, която не включва цените на храните, енергийните продукти, алкохола и тютюневите изделия, показват данните от ново проучване, информира ДПА.

Базовата инфлация в Обединеното кралство остава на ниво от 6,9 на сто през юли, съобщи през миналата седмица Ройтерс.

Индексът за потребителското доверие, изготвян от маркетинговата компания Ге еф Ка (GfK) се повишава с 5 пункта през август до минус 25 пункта. Нивото му остава отрицателно, но през този месец показателят се повишава за разлика от юли, когато беше регистрирано негово понижение, посочва Ройтерс.

Индексът, който отчита нагласите на потребителите за покупката на по-скъпи стоки и услуги, се повишава с 8 пункта до -24 пункта, което представлява повишение с 14 пункта спрямо август 2022 г. 

"Финансовата ситуация в страната все още е нестабилна, но тези признаци на оптимизъм сред потребителите в Обединеното кралство са добре дошли в този труден за тях период", отбелязва анализаторът в Ге еф Ка Джо Стейтън.

Бизнес климатът в Германия продължава да се влошава, като съответният индекс на мюнхенския институт "Ифо" спада за четвърти пореден месец през август - до 85,7 пункта. През юли индикаторът намаля до 87,4 пункта, сочат сезонно коригирани данни на "Ифо", получени днес в БТА.

Оценките на германския бизнес за текущата ситуация падат до минимум от август 2020 г. Компаниите са все по-песимистични за перспективите през идните месеци. Германската икономика все още не е излязла от затрудненото си положение, алармират експертите.

В промишлеността през август бизнес климатът също е надолу. Производителите са по-малко доволни от текущото си състояние, като показателят е на отрицателна територия за първи път от октомври 2020 г.

Очакванията за бъдещото развитие на бизнеса остават крайно песимистични. Компаниите се оплакват все повече от намаляване на новите си поръчки.

В сектора на услугите бизнес климатът се охлажда значително. Доставчиците на услуги очевидно са по-малко удовлетворени от настоящото си положение. Те също така очакват по-нататъшно влошаване. Слабото представяне на промишлеността влияе негативно на транспортния и логистичен сектор.

В търговията индексът на бизнес климата също се понижава през този месец. Фирмите оценяват сегашното си състояние като значително по-песимистично, а очакванията за бъдещето стават дори още по-мрачни.

И в строителството индексът на бизнес доверието се понижава. Компаниите са все по-недоволни от текущото си бизнес състояние. Нещо повече, песимизмът за идните месеци расте.

БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037