EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Потенциалът на Слънцето = най-малко на 4 600 гигавата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Потенциалът на Слънцето = най-малко на 4 600 гигавата

mail16:00 | 06.10.2014прегледи 969 коментарикоментари 0


Според нова публикация на Международната агенция по енергетика (МАЕ), различните форми на слънчева енергия могат да осигурят повече от половината от електроенергията в световен мащаб до 2050 г. Слънчевата и вятърна технологии вече представляват 1/3 от всички нови електроцентрали в света, построени през 2011 г., 2012 г. и 2013 г.
Задълбоченото проучване на МАЕ се фокусира върху технологии за производството на електроенергия и техния бъдещ технологичен потенциал. Само слънчевите фотоволтаични панели могат да предоставят около 16% от световното търсене на електроенергия с обща инсталирана мощност от 4600 гигавата.
Свен Теске, старши енергиен експерт на „Грийнпийс“ коментира доклада: „Грийнпийс“ приветства заключението на МАЕ, че слънчевата енергия ще бъде доминиращата форма за производство на енергия в следващите 35 години. След срещата на върха на ООН за климата миналата седмица, точно такава добра новина всеки, който е загрижен за промяната на климата, би искал да чуе.”
Откритията на доклада на МАЕ потвърждават резултатите от доклада на „Грийнпийс“ – „Енергийна [Р]еволюция“ – глобална енегийна концепция, която беше публикувана през юни 2012 г. Забележително е, че и тук се стига до същата прогноза за слънчеви фотоволтаици от 4,548 гигавата до 2050 г.
„Вятърът и слънцето ще продължат да доминират пазара на възобновяема енергия. Политиките в страната ни съответно трябва да се адаптират - да улеснят достигането на този тип енергия и до домакинствата и общините, да се насърчи използването на слънчева енергия в ежедневието ни. Бъдещето е на малките децентрализирани ВЕИ мощности до 30 кВ.
Постепенното премахване от експлоатация на изкопаемите и ядрени горива е екологична и икономическа необходимост, а не тежест.
Развитието на технологиите на ВЕИ ги прави по-рентабилна инвестиция. Доброто икономическо представяне на слънчевата и вятърна енергия означава, че тези които подкрепят въглищните централи, сериозно рискуват да останат с невъзвръщаеми инвестиции.“ - коментира Теодора Стоянова от българския офис на организацията.

 


Тагове: енергия, слънце
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg