EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Потенциалът на българската индустрия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Потенциалът на българската индустрия

mail13:45 | 05.12.2013прегледи 762 коментарикоментари 0


Българската индустрия има сериозен потенциал за създаването на устойчиви работни места. Необходими са обединените усилия на държава и бизнес за формулиране и провеждане на политика за системно насърчаване на реалното производство, така че да се ползват по-добре силните ни страни - разнообразни сектори, развита сервизна и търговска мрежа, развита инфраструктура, правилно образование за формиране и развитие на вериги на стойността.
Зад този основен извод се обединиха участниците в дебата „Реиндустриализацията на Европа – мит или реалност: Предизвикателства пред българската икономика“, организиран съвместно от Асоциация на индустриалния капитал в България и Българска асоциация на електротехниката и електрониката. Подробно бяха обсъдени приоритетите при насърчаването на реалния производствен сектор, като акцент беше поставен върху насочване на вниманието не само върху високотехнологичните сектори, но и върху трудоемки традиционни български индустрии, създаващи голям брой работни места - шивашка, конфекция, дървообработване, мебели, хранително-вкусова промишленост, селско стопанство, туризъм и т.н.
Основните предизвикателства, за посрещането на които държава и бизнес ще обединят усилията си, са: повишаване на ролята на предприемачеството и повишаване на обществената информираност за ролята на предприемачите, намаляване на административните бариери пред бизнеса, начини за привличане на инвестиции към реалния производствен сектор, осигуряването на кадри с техническо и инженерно образование и прецизиране на учебните програми и профилиране на младите хора към специалности и професии с потенциал за реализация.

В дискусиите взеха участие Анри Малос (председател на Европейския икономически и социален комитет), Хасан Адемов (министър на труда и социалната политика), Анелия Клисарова (министър на образованието и науката), Васил Велев (председател на УС на АИКБ), както и други важни гости.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1057