EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Последната жп връзка Русия-ЕС закрита

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Последната жп връзка Русия-ЕС закрита

mail14:15 | 29.03.2022прегледи 747 коментарикоментари 0


Малко след 19 часа в неделя експресният влак „Алегро“ от Санкт Петербург пристигна във финландската столица, отбелязвайки закриването на последната железопътна връзка между Русия и ЕС.

Финландският железопътен оператор VR обяви в петък, че спира „Алегро“, билетите за който, след нахлуването на Русия в Украйна, редовно се разпродаваха, тъй като руснаците бързаха да напуснат, преди западните санкции да направят това почти невъзможно.

Въпреки липсата на официална статистика, се съобщава, че хиляди руснаци са напуснали страната си след инвазията.

Тъй като затварянето на въздушното пространство забрани директните полети до Европа, желаещите да напуснат Русия се насочиха към полети през Турция и Белград или към автомобилния и железопътния транспорт.

След нахлуването на 24 февруари около 700 пътници на ден са се качвали на влаковете за Финландия, като услугата оставаше отворена по искане на финландските власти, за да позволят на финландците в Русия да напуснат страната, ако желаят.

Въпреки това в четвъртък правителството информира VR, че „дейността по тази услуга вече не е подходяща“ в светлината на тежките санкции срещу Русия и всички влакове бяха отменени от понеделник.

Управляван съвместно от финландските и руските национални железници, трансграничният влак „Алегро“ бе символ на партньорство между двете нации, когато бе открит през 2010 г.

Президентът Владимир Путин и тогавашната му финландска колега Таря Халонен пътуваха за церемонията, а времето за изминаване на 400-километровото разстояние между Хелзинки и Санкт Петербург бе съкратено с два часа до 3,5 часа.

„Надявам се, че скоро ще работи отново нормално“, каза 50-годишната Аля, която работи в Хелзинки, но редовно посещава приятелите и семейството си в Санкт Петербург.

Въпреки че според съобщенията, много руснаци са се опитвали да напуснат от началото на войната, връзката на „Алегро“ с Хелзинки е била отворена само за малцина избрани.

Москва постановява, че пътниците трябва да са руски или финландски граждани и се изисква виза, както и доказателство за призната от ЕС ваксина срещу Covid, а не руската „Спутник“.

Следователно, повечето пътници, пристигащи във финландската столица, са руснаци, които живеят, работят или учат в Европа. / БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg