EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Последен опит за консенсус за Банско + стенограма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Последен опит за консенсус за Банско + стенограма

mail06:50 | 25.02.2016прегледи 1939 коментарикоментари 0


„Не мога да приема правителството да бъде обвързвано с твърдения, че помага на някой олигарх. Като правителство не можем да си позволим това“, заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното заседание на кабинета. Казаното от него беше по повод на вчерашното решение да бъде спряна процедурата за разглеждане на доклада на междуведомствената работна група относно концесионния договор за ски зона Банско. Премиерът посочи, че министърът на околната среда и водите ще направи още един опит, събирайки всички страни, които имат отношение към проблема, за да се намери разумен баланс и решение. „Ако не се намери консенсус, ще прекратим концесията”, посочи Борисов.

Ето какво каза премиерът след изложението на министър Ивелина Василева:

БОЙКО БОРИСОВ: Да ви го преведа с две изречения.

2001 г. още правителството на Костов започва този договор. След това Долорес Арсенова, след това кой ли не, включително и президентът сегашен лобира за втори кабинков лифт.

Моята позиция (и вчера с министър Василева като разгледах и се запознах с всичко най-подробно) е да има втори кабинков лифт. Не може с километри да е опашката.

В същото време нещо, което е абсолютно разумно да се направи и подпомага и туризма, и скиорите, и всички, които обичат зимните спортове, се обвързва с, едва ли не, наша подкрепа за някой олигарх, което ние като правителство не можем да си позволим. Не може да си позволим да затрием парка „Пирин”, знаете колко държа на това.

И всъщност двете тези – че част от тези мерки, които Министерството на околната среда и водите е готово да приеме, Министерството на туризма, Министерството на икономиката пряко са заинтересовани това да се случи, се сблъскват публично. Част от хората това го обвързват с тип олигархии.

И понеже е от 2001 г. този договор, има куп неточности, винаги може да се извади и да се каже – точка 5, 7, 9 не кореспондират или са еди какви си и т. н. Затова вчера поработихме с министър Василева и решихме: спираме го. Тя прави още един опит, събирайки ги всички, да намерят разумния баланс и решение. И ако не стане, не мога да приема, нито предполагам и вие (затова го поставям на Министерски съвет), ние да бъдем обвързани, че едва ли не помагаме на поредния олигарх.

Затова моля и туризма, и икономиката да се считат ангажирани да присъстват на тази среща, да се сложат разумните доводи. Повтарям, за втори лифт аз съм категорично „за“, защото съм ходил, виждал съм какво чудо е. Но в същото време трябва да се направят необходимите крачки, за да се стигне до консенсус, който да реши този въпрос от 2001 г. Сега да не се правят на светии, защото, както в 99% от случаите, са го захванали едни, направили са белите и сега при нас идва да вземем решение.

Затова преценихме – спираме. Ако не може да се намери консенсус, прекратяваме.

Ясно ли го обясних?

Благодаря.

Приемаме точка 1.

Стенограмата по Точка 1 „Проект на Решение за приемане на План за управление на природен парк „Беласица“ на заседанието на Министерския съвет на 24 февруари 2016 г. можете да прочетете тук.

Позицията на еколозите

Основните противници на развитие на ски зона в Банско са екозащитници, начело с Тома Белев, екокоалицията "За да остане природа в България“ и WWF. Техните искания са – предприемането на каквито и да било инвестиционни действия в ски зоната в Банско да стане, само ако преди това се развали сегашният концесионен договор за ползване на защитени територии от Националния парк "Пирин", уреди се собствеността върху съоръженията и бъдещите дейности отговарят на законовите изисквания.

Концесионният договор за Банско е нарушен и фактически разтрогнат и от двете страни, тъй като е допуснато трети лица да извършват стопанска дейност и да генерират приходи на територията на концесията, твърди Тома Белев.

Екозащитниците посочват, че от години регионалното министерство и областният управител на Благоевград си прехвърлят отговорността за издаването на актовете за собственост на съоръженията, защото няма общо мнение дали те да са публична държавна, или изключителна държавна собственост. Според Тома Белев, в кадастъра това са "бели петна", а според него трябва да са публична държавна собственост.

Преди време обаче МРРБ излезе с официално становище по повод кадастъра:

Към настоящия момент одобрена кадастрална карта за територията на целия НП Пирин няма. След приемане на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, подготвен от МРРБ, с който се предвижда преобразуването на влезли в сила и действащи карти на възстановената собственост в кадастрална карта и кадастрални регистри (КККР), за територията на целия парк ще бъде изработена такава.

Най-отявленият противник на екоактивистите е съветникът на икономическия министър Владимир Каролев, който периодически пуска в социалните мрежи снимки на километрични опашки за лифта в Банско. Последните са от 16 февруари със следния коментар:

24 часа след като виден представител на WWF BG, хранещ се от броене на различни животни (платено от еврофондове и нашите данъци) обясни в национален ефир как няма туристи и няма сняг, англичаните и израелците излязоха във ваканция и дойдоха в Банско (турците точно си бяха тръгнали). Тук ги посрещаме с това на снимките. Третата опашка е за група микробуси, които превозват скиори паралелно с лифта. Кабинката е отворила по-рано от 08:00 часа, а скоростта й на движение е над нормалната (както се вижда на снимката). Ще помоля BTV другият път сериозно да си помислят дали ще градят репортажите си не върху официални документи от институциите, а върху нарисувани карти и опорни точки на партийни зелени. Или поне да слагат маркер "платен репортаж", както по време на изборите.

Ще помоля и министрите сериозно да си помислят дали има какво да "разговарят" с тези хора. Случващото се е международен срам и позор.

 

Ето и позицията на концесионера „Юлен“ в официално съобщение до медиите:

 „Юлен АД“ сме изненадани, че след постигнато съгласие на общата среща между нас, еколозите, МОСВ и ДНСК, същите “еколози” извъртяха позицията си.

„Юлен АД“ за пореден път потвърждава факта, че след многобройни проверки и съдебни решения на българския съд, ДНСК, РИОСВ, Европейската Комисия и дори мисията на ЮНЕСКО през 2012 година, е потвърдено, че нарушения в ски зона Банско не съществуват и екологичното съответствие на съоръженията е на световно ниво.

Знаем, че еколозите от коалиция „За да остане природа в България“ не признават тези институции, но за нас е изненадващо, че дори след постигнат с тях консенсус през изминалата седмица, те отново публикуват неверни твърдения и противоречат на собствените си думи.

А именно, на 16 февруари 2016 година в зала „Запад“ на Народното събрание се проведе среща по инициатива на заместник-председателя на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски с тема ски зона Банско. На срещата присъстваха представители на Юлен АД, МОСВ, ДНСК и групата еколози от коалиция „За да остане природа в България“. След няколкочасов дебат се достигна до консенсус, че концесионният договор е необходимо да се анексира и няма случаи на незаконни дейности в ски зона Банско. Със заключителните думи на Андрей Ковачев, еколозите се съгласиха с това, за което свидетелства и звуковия запис от срещата.

Една седмица по-късно, същите еколози разпространиха писмо с редицата неверни твърдения, които повтарят от вече 10 години, въпреки че същите въпроси бяха дискутирани на гореспоменатата среща. Юлен АД изразяваме недоумението си от всичко това, но в името на пълната прозрачност, за пореден път ще изложим истината, подкрепена с факти.

1. Операторът на ски зона Банско се придържа стриктно към Териториално устройствения план (ТУП) и обектите, описани в него. Всички изградени обекти са допуснати и съгласувания по установения ред, външната граница на ТУП-а е спазена.
2. Еколозите от коалиция „За да остане природа в България“ твърдят, че в ТУП-а от 2001 липсват 4 съоръжения, но не споменават, че този ТУП е актуализиран през 2004 и същите съоръжения фигурират там (за сметка на други, които са премахнати). Всичко това е подлежало на съдебен контрол и проверено от десетки проверки на всички отговорни институции. Няма установени нарушения.
3. За пореден път разясняваме на еколозите от коалиция „За да остане природа в България“, че ако прочетат концесионния договор, публикуван и на техния собствен сайт, ще видят, че там няма списък с обекти. Концесионният договор указва, че концесионерът има правото и задължението да реализира предвиденото в ТУП-а – нещо, което се спазва изрядно.
4. Юлен АД реши да се сертифицира по ЕМАС, което е доброволна международна процедура, изискваща спазването на много по-високи екологични норми от тези в българското законодателства. Получихме този сертификат на международно ниво, но той не беше одобрен в България.
5. На срещата в НС, на еколозите от „Коалиция за да остане природа в България“ беше обяснено, че обекти в ски зона Банско са били частна собственост преди сключването на концесията и съответно те нито някога са били обект на концесията, нито могат да бъдат. Няма как държавата да концесионира частна собственост – концесионира се само държавна собственост. Такива обекти са лифтовете на фирма „Академика 2000“ ЕООД, които през 2000 година престават да бъдат публична държавна собственост.
6. Концесионното възнаграждение се определя според ясна методика на базата на сезон от 100 дни. Тук държавата сама е определила параметрите и Юлен АД не могат да ги променят по никакъв начин, без значение дали сезонът в конкретната година е по-дълъг или по-къс (примерно, през 2016 вероятно ще е по-къс).
7. Относно член 21, ал.1 от ЗЗТ, който, според еколозите от коалиция „За да остане природа в България“, забранява изграждане на спортни съоръжения на територията на НП „Пирин“, има трайна съдебна практика и тя е недвусмислена. В над 60 свои решения, съдът е потвърдил, че изграждането на спортни съоръжения е разрешено.

В заключение, искаме отново да повторим, че тезите на еколозите от коалиция „За да остане природа в България“ са не само несъстоятелни, но и не отговарят на реалността. Всичко това е потвърдено от институции като Европейската Комисия, българския съд, ДНСК и дори ЮНЕСКО в мисията си през 2012 година. Юлен АД остава отговорен пред европейските и българските закони, европейските и българските институции. Пред кого са отговорни нашите опоненти, не можем да знаем и по този въпрос не можем да вземем отношение.

Междувременно, стотици банскалии и гости на ски курорт №1 Банско излязоха тази сутрин на протест под надслов „Не на зеления рекет“. Той се проведе пред начална станция на кабинковия лифт, съобщи местният портал razloginfo.com

По време на днешния протест в Банско бе учредена и нова коалиция – „За да останат хора в България“ . Тази коалиция ще се бори срещу зеления рекет, който спира развитието на планинските региони, а също така и срещу източването на пари по кухи евроекти, като броене на делфини, броене на лешояди, половия живот на лалугерите, червеногушата гъска и т.н.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg