EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Поскъпват зеленчуци и цитрусови плодове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Поскъпват зеленчуци и цитрусови плодове

mail11:16 | 01.02.2010прегледи 970 коментарикоментари 0


Анализът на цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците през януари, направен от експертите на Държавната
комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/, показва, че има сезонно поскъпване на зеленчуците и на повечето цитрусови плодове и бананите.
През последните седмици на декември индексът на тръжните цени рязко се е повишил до 1.704. В първата седмица на януари стойностите на индекса са се понижили и през втората седмица на месеца се стабилизират за кратко. През третата седмица на януари индексът плавно се повишава. В края на периода, спрямо началото на месеца, покачването на стойностите на индекса е 0.65 на сто до 1.692.
Запазва се тенденцията за стабилизиране и спад на цената на захарта.
Цените на повечето хранителни стоки през януари се задържат на по-ниски нива спрямо същия месец на 2009 г. По-чувствително поскъпване на годишна база е отчетено при чесъна в резултат от трайното покачване на цената му от октомври 2009 г.
По-голямо поскъпване през януари 2010 г. спрямо декември 2009 г. e отчетено при лещата /3.8 на сто/. Незначително увеличение на цените от 0.5 до 1.1 процента е регистрирано при ориза /0.5 на сто/, олиото /0.6 на сто/, кравето сирене /1.1 на сто/, кренвиршите /0.8 на сто/, шпековия салам /0.6 на сто/.
Най-голям спад на месечна база през януари се наблюдава при цената на скумрията /6.5 процента/. От два до три процента е поевтиняването на захарта /2.9 на сто/, на кашкавал "Витоша" /2.1 на сто/, на замразените пилета /3.1 на сто/, на каймата /2.1 на сто/. Цените на фасула, брашното и малотрайните колбаси са се понижили с около 1-1.5 на сто.
С изключение на кренвиршите, които през януари тази година спрямо началото на 2009 г. са поскъпнали с около 9 на сто, цените на всички останали хранителни стоки през тази година са по-ниски, като средногодишният спад на стойностите е между 5 и 20 на сто. Без промяна спрямо миналата година е цената на яйцата.
Цените на по-голямата част от плодовете и зеленчуците са по-високи през януари в сравнение с декември. Най-много се повишава цената на чесъна - с 24.4 на сто. Цените на оранжерийните домати и краставиците са с около 16-19 на сто по-високи спрямо миналия месец, а зелето е поскъпнало с 6.8 на сто. Без промяна остава цената на картофите.
Българските ябълки през януари се продават на същата цена, както през декември. През първия месец на годината се наблюдава
леко поскъпване на бананите /3.3 на сто/ и лимоните /0.7 на сто/. По-голям ръст спрямо предходния месец е отчетен при цената на мандарините /10.7 на сто/.
На годишна база цената на чесъна се е повишила с 50 процента, до 5.22 лева за килограм на едро, а   цената на зелето е със 17.5 на сто по-висока. Покачване на цената се наблюдава и при лимоните /6.2 на сто/ на годишна база. При зеленчуците най-голям е годишният спад на цената на оранжерийните краставици /19.5 на сто/. Намалението на цената на оранжерийните домати е 7 на сто. Малко по-евтино се продават през тази година и картофите /1.8 на сто/.    На годишна база цената на българските ябълки намалява с 16.7 на сто, а на бананите, мандарините и портокалите - с 5-8 на сто./БТА/


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg