EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Поскъпва пшеницата в Черноморския регион

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Поскъпва пшеницата в Черноморския регион

mail08:35 | 08.01.2021прегледи 572 коментарикоментари 0


Първият работен ден от новата 2021 година за най-голямата зърнена борса в света – Чикагската, стартира с подновяване на възходящия тренд. Ценовото рали получи нова порция адреналин от спирането на износа на царевица от Аржентина вследствие на продължителната суша. Впрочем, острата реакция според чикагските брокери беше напълно логична, тъй като съвпадна забележимо с активизирането на китайските купувачи на фона на  информациите за засилващия се дефицит от влага в Южна Бразилия и ограниченията в руския износ.

Европейските търговци от своя страна отбелязват, че политическата несигурност в САЩ и новата вълна от коронавирус в значителна степен допринесе за засилване на спекулативната активност. „Нова година – стари проблеми“, коментираха от централата на Commerzbank вчера. Банкерите припомниха и мащабната триседмична стачка в аржентинските пристанища в края на миналата година, която блокира товаренето на аграрните стоки на стойност 1,4 млрд. долара.

Забраната от Аржентина

„Зърнените пазари в момента  са много чувствителни към всякакви рискове по отношение на предлагането на зърно и стоките от соевия комплекс от Южна Америка, тъй като агресивният китайски  внос вече е погълнал големите количества  соя и царевица от световния пазар. Тези фактори помогнаха на фючърсите на царевицата, соята и пшеницата да отбележат двуцифрен процентен ръст през календарната 2020 г. Понижението на курса на  долара спрямо другите основни  валути до най-ниските нива от април 2018 г.  също се оказа значим фактор в подкрепата на цените в Чикаго, тъй като  засили надеждите за  увеличен износ”, коментира Reuters.

Съгласно данни на  Международния съвет по зърното (International Grain Council - IGC) в рамките на една година (към 1 януари 2021 г.) американската мека червена зимна пшеница поскъпна с 13%, до $283/т. През същия период цената на аржентинската пшеница скочи с 30 на сто – до $270/т, а на френската – с 23%, до $269/ т (EUR 219/т) FOB Руан. На годишна база експортните цени на  щатската царевица се покачиха с 34 на сто ( до $235/т FOB), на аржентинската – с 38% (до $243/т FOB), а на френската – с 18%  (до EUR205/т FOB).

Решението на руското правителство да ограничи износа на пшеница чрез налагане на експортно мито от 25 евро за тон (от  15 февруари до 30 юни 2021 г.) беше определящо за подновяването на възходящия тренд при цените на пшеницата в нашия регион, отбелязва sinor.bg.

В първите  януарски коментари украинската аналитична агенция "APK-Inform" отбелязва, че от средата на декември 2020 г. експортните котировки на  мелничарското зърно в Украйна отново тръгнаха нагоре. Според местните анализатори, цените се подкрепят както от поскъпването на руската пшеница, така и от високото ниво на търсенето на украинска пшеница за износ - предвид доближаването на вече експортираното количество зърно да максималния обем договорен в меморандума между големите експортьори и правителството на Украйна. „За повишаването на цените допринасят  и проблемите  при формирането на необходимите по обем партиди за износ предвид задържане на продажбите  на зърно от страна на  производителите, мотивирани от повишаването на цената на пшеницата на световните пазари “, споделя Анна Танска, ръководител на отдела за локалните пазари.

Под въздействието на горепосочените фактори към 4 януари 2021 г. продавачите на украинска пшеница вдигнаха цените до $268/т FOB дълбоководно пристанищe, което с 3 долара превишава  6-годишния връх от $265/т FOB, регистриран в началото на януари 2015 г. По данни на  европейски търговски източници експортните котировки на руската пшеница 12,5% протеин в момента се движат около $270-272/т FOB. За сравнение в началото на януари 2020 г. украинска и руска пшеница се предлагаха за износ от черноморските пристанища по $215-220/т FOB.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1966