EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Поръчки за милиарди на авиошоу в Дубай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Поръчки за милиарди на авиошоу в Дубай

mail11:05 | 17.11.2023прегледи 787 коментарикоментари 0


В Дубай се откри авиошоу, на което се очаква редица авиокомпании да направят поръчки за доставката на голям брой самолети на фона на възраждането на авиационния сектор с утихването на коронавирусната пандемия, информира Асошиейтед прес. 

Авиоизложението се провежда на пистите на "Ал Мактум" (Al Maktoum), второто международно летището на Дубай, което е разположено в южната част на мегаполиса. Тези, които желаят да го посетят, трябва да се регистрират предварително онлайн.

На авиошоуто не се допускат деца под 16-годишна възраст. Посетителите трябва да спазват задължителен дрескод, който включва официално или традиционно народно облекло, се посочва на сайта на авиоизложението. То е насочено предимно към пътническата авиация, но на него ще бъдат представени и някои от най-модерните бойни самолети и дронове.

Изложението се провежда в условията на продължаващата втора година война в Украйна и на конфликта между Израел и ислямистката групировка "Хамас", който застрашава регионалната сигурност в Близкия изток, посочва АП.

Авиокомпанията Emirates обяви при откриването на авиоизложението в Дубай, че купува 95 самолета от американската корпорация Boeing, предаде Франс прес.

Сделката, която е на стойност от 52 милиарда долара, включва доставката на 55 машини Boeing 777-9, на 35 самолета Boeing 777-8 и на 5 машини Boeing 787. Това съобщи председателят и главен изпълнителен директор на Emirates шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум. Превозвачът на дълги разстояния е базиран в Дубай. Сродната му авиокомпания Fly Dubai също обяви, че купува самолети от Boeing.

Нискотарифният превозвач е поръчал доставката на 30 ширококорпусни машини Boeing 787-9 Dreamliner.

На фона на тези сделки главният изпълнителен директор на подразделението на Boeing за самолети с гражданско предназначение Стан Дийл заяви, че 2023-а ще бъде годината на големи поръчки на широкофюзелажни (с две пътеки между отделните редове седалки, бел. ред.) машини, съобщи Си Ен би Си. 

По-рано тази година две авиокомпании от Саудитска Арабия - държавната Saudi Arabian Airlines - Saudia и новият превозвач Riyadh Air, поръчаха по 39 широкофюзелажни самолета 787 от американския самолетостроител. 

Boeing обяви, че авиокомпанията SunExpress й е поръчала доставката на 90 тяснофюселажни (с една пътека между два или повече реда седалки, бел. ред) машини 737 MAX. Не се съобщава стойността на тази сделка.

SunExpress е съвместна собственост на германския национален превозвач Lufthansa и на турската национална авиокомпания Turkish Airlines. 

Airbus получи "утешителна" поръчка от Emirates за доставката на 15 самолета модел A350-900, след като по-рано базираната в Дубай авиокомпания спря сделка за по-големия модел на европейския авиопроизводител - A350-1000, предаде Ройтерс.

Председателят и главен изпълнителен директор на Emirates шейх Ахмед бин Саид ал Мактум заяви, че пътническите самолети за полети на дълги разстояния, които арабската авиокомпания поръчва на Airbus ще допринесат за "разнообразяване на нейния авиопарк".

Експерти от сектора на авиоиндустирята определят сделката на стойност от 6 милиарда долара като компромисно решение, след като Emirates отказа на Airbus да купи самолети от модела A350-1000. На авиоизложението в Дубай тя публично отправи критики относно качеството на двигателите им. Те са произведени от британската аерокосмическа корпорация Rolls-Royce и според Emirates има проблем с тяхната издръжливост.

 


Тагове: Boeing, Дубай
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158