EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Портфейлът с поръчки на „Росатом“ = $100 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Портфейлът с поръчки на „Росатом“ = $100 млрд.

mail15:30 | 15.12.2014прегледи 1013 коментарикоментари 1


Портфейлът за чуждестранни поръчки на „Росатом“ за 10 години вече превишава 100 милиарда долара. Това съобщи генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Серегй Кириенко.

„На база на подписаните споразумения през годината и тези от последните дни с Унгария, и предвид подписаните днес договори, бизнес портфейлът ни надхвърли 100 милиарда долара от чуждестранни поръчки“, заяви Кириенко. По думите му, за миналата година бизнес портфейлът е достигнал 74 милиарда долара. „За тази 2014 г. си поставихме амбициозната задача да достигнем 98 милиарда долара. Но това беше преди санкциите и ограниченията спрямо Русия. Днес ние не само се справихме с поставената задача, но дори я преизпълнихме като имаме подписан портфейл за поръчки на стойност 100,3 милиарда долара“, отбеляза Кириенко. „По количеството на блоковете, ако считаме подписаните и гарантираните договори, имаме 27 енергоблока в портфейла си“, добави той.

По-рано Кириенко отбеляза, че има географска промяна при разполагането на АЕЦ. Ако преди това основният обем на строителството на енергоблоковете се падаше на развитите страни като САЩ и държавите от Европа, където своите програми развиваха Германия, Италия и Франция, то днес това са развиващите се страни.
Най-голямо търсене за изграждане на АЕЦ днес се отбелязва в Югоизточна Азия, Китай, Индия, Малайзия, Тайланд, Виетнам, Индонезия, страните от Северна Африка. „Неотдавна подписахме споразумение с Алжир, водим преговори с Египет, Йордания, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия“, отбеляза Кириенко. Доста активни са и страните от Южна Америка – Бразилия и Аржентина. „Предстои разглеждане на програма за изграждане на ядрена енергетика и с Перу“, заяви той.

През ноември „Росатом“ и Иран подписаха протокол за междуправителствено споразумение за строителството на осем енергоблока, както и договор за разширяване на АЕЦ „Бушер“. Предвижда се да бъдат изградени още два енергоблока на площадката на АЕЦ „Бушер“.

В края на септември т.г. „Росатом“ сключи прединвестиционен договор за два блока на АЕЦ в Йордания.
 


 
Коментари
 
uncall - 15-12-2014 г. 15:51:03

като изключим факта, че това е за 10 години, $100 mlrd са приходите а печалбата ще е към $20-30 млрд. Ми те само толкова налаха за 1 месец, за да стабилизират рублата,ама ефкект - йок :)) Само днес се срина с 5%

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg