EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Португалски коняк си пробива път

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Португалски коняк си пробива път

mail07:35 | 29.12.2023прегледи 1438 коментарикоментари 0


Бренди на основата на грозде, носещо названието "Лориняк" (Lourinhac), се произвежда в Лориня, на 60 километра северно от Лисабон по същата технология като коняка и арманяка и се опитва да си проправи път на крайно конкурентния пазар на спиртните напитки, информира Франс прес. Напитката с цвят на махагон отлежава в бъчви от кестеново или дъбово дърво от Северна Португалия или от Лимузен в Централна Франция.

Производството на бренди от Лориня е вдъхновено от френската традиция, пренесена от войските на Наполеон, когато нахлуват в региона в началото на 19-и век. Това обяснява президентът на Кооперативните изби на Лориня Жорже Умберту.

В тъмните галерии на тези изби, където властва опияняващата миризма на алкохол, са подредени една върху друга десетки бъчви с хиляди литри от това португалско бренди.

Само тази година от тези изби са излезли 18 000 литра от това бренди в бутилки, които са етикетирани ръчно, една по една. 

"Не добавяме никакъв продукт към нашето бренди", държи да подчертае вицепрезидентът на кооператива Жорже Кандиду, уточнявайки, че "дървото на бъчвите, в които отлежава"  придава на брендито "вкус на ванилия и плодове", толкова високо ценен от феновете на спиртната напитка. 

Разположени на португалското крайбрежие, лозята на Лориня, съставени предимно от бели сортове грозде, се възползват от мек климат със средни годишни температури от 16 градуса по Целзий. 

"Ние сме разположени в микрорайон", който обединява "идеалните условия за производство на бренди", твърди Карлос де Мело Рибейро, един от основните производители на "Лориняк".

Вината, които се произвеждат в този регион, са много различни от традиционните за Португалия. "Те са свежи, с по-висока киселинност, отколкото в други региони и със слабо съдържание на алкохол", каза собственикът на "Куинта ду Рол" (Quinta do Rol), която понастоящем притежава единствената дестилерия в региона.

Лориня, която от дълго време снабдява производителите от Северна Португалия с материал за прочутото вино Порто, се е превърнала през 1992 г. в единствения португалски регион с контролирано наименование за произход благодарение на указ, който обозначава географската зона на производство и фиксира правилата за производство.

В настоящия момент стратегията на производителите е основно национална.

"Първо искаме да популяризираме брендито ни в Португалия" каза президентът на избите Лориня пред АФП, а след това фокусът ще бъде насочен към международните пазари. БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg