EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Португалия: Обувната промишленост става "зелена"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Португалия: Обувната промишленост става "зелена"

mail09:45 | 08.03.2023прегледи 691 коментарикоментари 0


Работник в португалска фабрика грабва няколко чифта износени обувки и ги пуска в бучащите машини, които ги накълцват, смачкват и трансформират в "еко-каучук", разказва Франс прес. Този процес е част от усилията на португалската обувна промишленост да стане "по-зелена".

Впоследствие каучукът се преобразува в рециклирани подметки и други продукти, които се продават от "Болфлекс" (Bolflex) - един от 120-те португалски производители на обувки, които подписаха миналата седмица споразумение за съкращаване наполовина на емисиите до 2030 г.

Компанията рециклира също каучуковите отпадъци от подметките - операция, която според производителя спестява около 1 милион евро (1,05 милиона долара) годишно.

"Изхвърляхме, затрупвахме, изпращахме в депата за отпадъци около 300 тона годишно", каза шефът на продажбите Педру Сараива във фабриката в северния град Фелегейраш. 

Подписаният миналия петък "зелен пакт за обувките" бе изготвен от Португалската обувна асоциация, представляваща компании в третия най-голям производител в Европа след Италия и Испания. Над 90 на сто от португалското производство се изнася, съобщи асоциацията.

Компаниите са поели до 10 ангажимента, включително за енергийна ефективност, продуктов дизайн и пакетиране и те ще подлежат на независими одиторски проверки, каза пред Ройтерс Паулу Гонсалвеш от асоциацията. 

Производителят на обувки "Амбишъс" (Ambitious), който също е подписал акта, планира да използва рециклирани материали за около половината от обувките си до 2025 г., заяви маркетинг шефът Мигел Виейра.

Новите продукти и технологии често са по-скъпи, отколкото по-старите, неустойчиви стоки, заявиха Сараива и Виейра. Хората все още са по-склонни да купуват най-евтината налична опция и за промяна в поведението им ще са необходими от пет до 10 години, коментира Сараива.

Еврокомисарят по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс каза пред Ройтерс, че правителствената помощ е била ключова, за да се ускори този процес.

Компаниите без устойчиви модели ще трябва да плащат повече, за да търгуват с отпадъци, като е необходимо "ясно законодателство" , за да се избегне "грийнуошинг". "Тези, които наистина изминават тази допълнителна миля в иновации, гарантиране, че продуктът им може да бъде рециклиран, използван за други цели трябва да бъдат насърчавани", добави той.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg