EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Португалия: 14% безработица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Португалия: 14% безработица

mail17:00 | 16.02.2012прегледи 408 коментарикоментари 0


Равнището на португалската безработица се е повишило до рекордните 14 % в края на миналата година, съобщи португалската статистическа служба, цитирана от АP. Това е поредното мрачно доказателство за влошаващите се икономически проблеми на страната, която получи спасителна финансова помощ, отбелязва AP. Безработицата е най-висока от началото на попълването на всеобхватни национални регистри през 1950 година. Експертите очакват безработицата да нарасне заради мерките на икономии и рецесията.
В края на декември безработните са били около 771 000 души, което е с над 80 000 повече спрямо третото тримесечие, когато равнището на безработица достигна 12,4 %. Отпуснатата спешна финансова помощ е донесла временно облекчение за Португалия, а мерките за икономии се посочват като причина за влошаването на икономическата ситуация. Това засилва опасенията, че Португалия може да има нужда от нов спасителен заем и повече време за изплащане на дълговете си, изнервяйки още повече инвеститорите, които са обезпокоени за икономическите перспективи в еврозоната.
Португалия навлезе в повторна рецесия миналата година. Правителството прогнозира ново свиване от 3 % тази година, през която според него рецесията ще удари дъното. Много анализатори обаче поставят под съмнение тези очаквания. Повишаването на данъците и намаляването на заплатите понижи вътрешното потребление, като се очаква износът да намалее на фона на един по-голям европейски икономически спад. Около 75 % от португалския износ е за европейските страни.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg