EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Поредната криза - сега с ориза

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Поредната криза - сега с ориза

mail16:40 | 07.08.2023прегледи 804 коментарикоментари 0


Индексът за цените на ориза на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) се повиши с 2,8 на сто през юли спрямо юни до най-високото си ниво от почти 12 години. Цените в ключови страни износителки скочиха поради силното търсене и решението на Индия да ограничи износа, съобщи Ройтерс, позовавайки се на ФАО.

Индексът за цените на ориза достигна средно 129,7 пункта през юли срещу 126,2 пункта за предходния месец, съобщи агенцията на ООН. 

Нивото за юли е с почти 20 на сто по-високо от миналогодишните 108,4 пункта и е най-високият от септември 2011 г., се казва в съобщението.

Общият световен индекс на цените на храните на агенцията също се повиши през юли, отскачайки от двегодишното дъно, отбелязано по-рано.

Индия, която е източник 40 на сто от световния износ на ориз, миналия месец нареди спиране на най-голямата категория в износа, за да овладее цените на вътрешния пазар, които се изкачиха до многогодишни върхове през последните седмици, тъй като нестабилното време застрашава производството.

Индия, Тайланд, Виетнам, Камбоджа и Пакистан са сред водещите износители на ориз. Китай, Филипините, Бенин, Сенегал, Нигерия и Малайзия са ключови вносители на основния продукт.

/ЕС/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg