EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Поредна „бомба” на икономическия министър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Поредна „бомба” на икономическия министър

mail06:45 | 02.07.2013прегледи 2086 коментарикоментари 0


Мира Лазарова
Към днешна дата Националната електрическа компания e натрупала задължения в размер на 1.9 млрд. лв., обяви икономическият министър Драгомир Стойнев.
Основните задължения са:
-755 млн.лв. към Български енергиен холдинг
-320 млн.лв. към АЕЦ „Козлодуй"
-60 млн.лв. към топлофикационните дружества
-40 млн.лв. към заводските централи
-110 млн.лв. към ВЕИ-производители и други.

Задлъжнялостта според министъра е резултат от политиката на кабинета на ГЕРБ и на служебното правителство.
По време на парламентарно изслушване през май т.г. изпълнителният директор на НЕК в онзи момент Иво Лефтеров съобщи:”Финансовото състояние на НЕК не е добро, то е най-лошото от създаване на компанията. Загубите за 2012 година са 99 млн. лв., като на консолидирано ниво загубата е 192 млн. и 234 млн. лева загуба от оперативна дейност преди определянето на данъците.
Дългосрочните задължения на НЕК към края на март са 617 млн. лв., а краткосрочните над 1 млрд. лв.”
Според Лефтеров ликвидността на компанията също е изключително влошена - близо до нула и това се дължи основно на факта, че студения резерв, който се полага на НЕК не е плащан от началото на годината.
Въпреки всичко описано дотук, НЕК не е фалирала, а на 22 май т.г. успешно е рефинансирала заем с БНП Париба, казва още Лефтеров в парламента. За този заем /250 млн.евро/ БЕХ е провел процедура за избор на финансираща банка, за облигационен заем след получаване на кредитен рейтинг на ФИЧ 2+. От шест банки беше избрана Сити груп, като банката е обезпечила финансиране в размер на 195 млн. евро.
Ето как коментира изявлението на министър Стойнев екс икономическият служебен министър Асен Василев за агенция Фокус: „Искам да обърна внимание на министър Стойнев, че някои негови кадрови решения могат да доведат до сериозни проблеми с финансирането на Българския енергиен холдинг, по-точно назначаването на Георги Христозов, тъй като той е осъждан за валутни престъпления и по тази причина, по същия начин, по който на Ричард Брансън му забраниха да си купи банка в Англия, тъй като беше осъждан за контрабанда, по същия начин г-н Христозов, тъй като е осъждан за валутно престъпление, независимо кога, независимо по какъв повод, независимо дали е реабилитиран, това създава проблеми с правния преглед на документите и издаването на бонда на БЕХ. Тоест след три месеца, когато изтече кредитът, който е взет, и той трябва да бъде платен с така издадения бонд, може да се окаже, че тези пари ги няма, не защото служебното правителство не си е свършило работата, а защото г-н Христозов, който не отговаря на условията на инвеститорите, е назначен в Управителния съвет на БЕХ. Този процес в момента също е спрян, доколкото съм чул от консултантите, които го правят. Освен това се допускат доста грешки в енергетиката. Вече един месец няма зам.-министър, бяха спрени обществените обсъждания, беше направено само едно, и то проформа. Цялата индустрия реагира не толкова срещу промените, които се правят, колкото срещу начина, по който се правят – абсолютно непрозрачно, без консултации с играчите.”
БЕХ според уволнения вече изпълнителен директор Михаил Андонов е приключил 2012 г. с 356 млн. печалба, а на консолидирано ниво с 15 млн. печалба преди данъците.
Три от дружествата в БЕХ са приключили годината – 2012 - на печалба:
- АЕЦ "Козлодуй" с 156 млн. лева печалба
- Мини "Марица Изток" с 16 млн. лв.
- ТЕЦ "Марица Изток" 2 с 46 млн. лв.
Със загуба 2012 г. е приключил ЕСО с 39 млн. лева.
Кога са натрупани задълженията на НЕК? Министър Стойнев казва, че те са станали през последните три години и половина чрез източване на фирмата.
През есента на 2012 година по време на парламентарен контрол депутатът от Синята коалиция и енергиен експерт Иван Иванов заявява, че Националната електрическа компания (НЕК) е задлъжняла с над 1 млрд. лв. заради проекта АЕЦ „Белене” и проекта „Цанков камък”, който финално струва 450 млн. евро. Изплатените лихви по кредити за двата проекта са 213 млн. лв. "Тези лихви се заплащат от българските граждани под формата на електроенергията, която потребяват и която е единственият продукт, който НЕК предлага", посочи Иван Иванов.
Припомняме, че БЕХ ЕАД е акционерно дружество със 100 % държавно участие. В него се включват "Мини Марица-изток" ЕАД, ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД, АЕЦ "Козлодуй" ЕАД, НЕК ЕАД, ЕСО ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД, "Булгартрансгаз" ЕАД и "Булгартел" ЕАД.
Както се вижда от фактите, не е новина, че НЕК има големи задължения, това е известно от години.
Потенциална новина е, че България ще плаща по 9 хиляди лева на ден глоба за закъснение по отделяне на ЕСО от НЕК, както изискват регулации на ЕС и както обяви министър Стойнев. /б.р.По-късно, в понеделник ЕК отрече, че срещу България ще бъде наложена подобна глоба, съобщи БНР./
„Скритата” новина е, че според информация, която е стигнала до екс министър Асен Василев, ТЕЦ „ Бобов дол” е върната обратно в микса на висока цена на тока. „Това ще доведе до влошаване на финансовите параметри на НЕК”, коментира бившият служебен министър на енергетиката.
 

Къде са реалните проблеми в енергетиката?

България има три големи групи от проблеми в сферата на енергетиката, според анализи на Световната банка и ЕК, представени през май 2013 година.
Първата група:Разходите в системата са по-големи от приходите. Начинът, по който се използват наличните мощности в страната и моделът на ценообразуване създават огромен финансов дефицит в системата. Общият размер на задълженията в отрасъла е малко над 13 млрд. лв. за следващите 17 години. Това означава, че ако секторът не се преструктурира, ще трябва да плащаме между 800 и 1.1 млрд. лв. на година, за да се запази цената на електроенергията на текущите равнища.Това е 1.16 % от БВП на страната. Всеки ден отлагане на реформите ни струва 2 млн. лв.", каза по това време служебният министър Василев.
Втората група от проблеми е свързана с начина на управление на енергийната система. Има усещане за корупция в сектора, непрозрачност и невъзможност на регулатора да упражнява ефективен контрол. Според анализа на Световната банка държавните активи от БЕХ се управляват непрозрачно и голяма част от трупащите се дефицити остават скрити в тази корпоративна структура. Една от основните препоръки на Световната банка е да разкрият изцяло всички конфликти на интереси на всички държавни служители, депутати и работещи в енергийния отрасъл, за да се изгради доверие в него. Според експертите на Световната банка структурата на БЕХ трябва да бъде премахната, за да се повиши прозрачността в системата.
Третата голяма група от проблеми е свързана с това доколко енергийно бедните хора могат да си позволят да плащат сметките си за ток. Системата за подпомагане на тези групи е неадекватна, електроенергията в бита се използва неефективно и води до по-голямо потребление, констатират международните експерти. Спрямо 2003 г. размерът на раздадените енергийни помощи е намалял три пъти. Само 12% от енергийно бедните потребители получават помощи в момента. Във връзка с това Световната банка препоръчва да се увеличи сумата за енергийни помощи и те да станат достъпни за повече хора.

снимка:МИЕТ


 


Тагове: НЕК, енергетика
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg