EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пореден удар срещу руската Атомстройекспорт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пореден удар срещу руската Атомстройекспорт

mail15:48 | 10.11.2009прегледи 635 коментарикоментари 0


Турски съд спря търга за строеж първата в страната  АЕЦ, като обяви за невалидни части от търга, спечелен от консорциум, съставен от руската „Атомстройекспорт", партньорът й "Интер РАО" и турската "Парк текник", предаде Reuters.
„Атомстройекспорт" е главен изпълнител и на АЕЦ „Белене”.
Търгът за строеж и експлоатация на първата турска АЕЦ беше спечелен през септември 2008 от единствения кандидат – руско-турския консорциум.
Търгът бе определян за непрозрачен, като сега не е ясно дали решението на съда ще бъде обжалвано от правителството или от консорциума.
През декември Турция вероятно ще приключи преговорите с руската компания  "Атомстройекспорт" за строежа на първата атомна електроцентрала в страната и ще ускори плановете си строеж на други АЕЦ, заяви министърът на енергетиката Танер Йълдъз преди седмица, цитиран от Reuters.
Турция няколко пъти отлага крайния срок за завършване на търга. Страната иска групата да намали цените, на които ще продава енергия на правителството.
Турция разглежда оферта на "Атомстройекспорт", според която новата цена е 0,134-0,154 долара на киловатчас, с 27 процента по-ниска от предишната, но все още почти два пъти по-висока от текущите стойности.
Първата АЕЦ с мощност 4 800 мегавата ще се намира край град Аккую в окръг Мерсин, на средиземноморското крайбрежие. Турция иска да изгради най-малко още две АЕЦ.
Правителството очаква атомната енергия да покрива 20 процента от потреблението на Турция след 20 години.


Тагове: АЕЦ, Турция, съд
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046