EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пореден опит за достъп до пазара на малките фермери

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пореден опит за достъп до пазара на малките фермери

mail09:30 | 16.10.2014прегледи 777 коментарикоментари 0


Министерството на земеделието и храните ще създаде работна група, която да анализира нормативната уредба, свързана с малките земеделски производители. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема: „Достъпът до пазара - необходимо условие за развитие на малкото фермерство в България“, която се проведе в МЗХ. „Необходимо е да разработим работеща регулация и контрол, така че да насърчим повече малки производители да излязат на светло, а потребителите да бъдат сигурни, че консумират здравословна храна“, заяви министърът на земеделието и храните Васил Грудев при откриването на форума. Той посочи, че търсената устойчивост в сектора може да бъде постигната чрез съвместната работа между всички заинтересовани страни.
Заместник-министър Бракалова уточни, че този диалог ще допринесе за ефективна промяна на нормативната уредба, така че тя да работи в полза на всички. „Трябва максимално да скъсим разстоянието между производителите и потребителите, защото в момента от ситуацията се възползват предимно посредници. Това води до нелоялна конкуренция и по-високи цени на продуктите“, подчерта зам.-министър Бракалова.
Участниците в дискусията се разбраха да се инициират промени в Наредба 26, да се осигурят адекватни за малките производители условия за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони и да се създадат условия за стимулиране на късите вериги на доставки. Ангажимент на местната власт ще бъде съдействие за организиране на временни, сезонни и постоянни пазари на подходящи места.
В дискусията участваха представители на МЗХ, БАБХ, Националното сдружение на общините, Националната агенция по приходите и браншови организации./МЗХ
 


Тагове: МЗХ, фермери
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg