EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Поправка на директива за пазара на ел.енергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Поправка на директива за пазара на ел.енергия

mail13:30 | 13.07.2015прегледи 4468 коментарикоментари 0


В началото на този месец европейската служба EUR-Lex публикува поправка в българската версия на Директива 2009/72/ЕО за вътрешния пазар на електроенергия.

До момента в официалната версия на документа на български език беше записано, че правото на клиентите да сменят доставчика си на ток следва да се предостави по дискриминационен начин по отношение на разходи, усилия или време.

След корекцията на тази грешка в превода думата "дискриминацонен" е заменана с правилното "недискриминационен".

Поправката няма директна правна стойност, но е изключително важна тъй като отразява действителното положение в България в момента. По-малките стопански и битови клиенти не могат да упражнят правото си на смяна на доставчик, тък като действащата процедура е прекомерно сложна.

Очаква се КЕВР да предприеме действия за премахването на пречките. Сред тях е липсата на одобрени стандартизирани профили и изискването потребителя да подава ново заявление за достъп до мрежата при първа смяна на доставчика.

В момента процедурата отнема около 9 седмици и е свързана с попълване на десетки документи и поне 3 посещения на клиентски център на разпределитеното дружество. Това се явява пречка, тъй като разходите, усилията и нужното време биха обезкуражили всеки клиент, независимо от потенциалните спестявания.

Източник: energienpazar.bg
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1957