EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Понижени прогнози за растежа в Азия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Понижени прогнози за растежа в Азия

mail17:02 | 04.10.2023прегледи 627 коментарикоментари 0


Световната банка намали прогнозата си за растежа за развиващите се Източна Азия и Тихоокеанския регион заради забавянето на китайската икономика и на глобалното търсене на фона на все още високите лихви и отслабването на търговията, предаде Си Ен Би Си.

Световната банка обяви, че очаква развиващите се икономики в Източна Азия и Тихоокеанския регион да нараснат с 5 на сто през 2023 година, се посочва в октомврийския доклад. Това е малко под априлската прогноза за 5,1 на сто. За 2024 година базираната във Вашингтон банка очаква растеж от 4,5 на сто за региона, което е под прогнозата за 4,8 на сто през април.

Световната банка е оставила прогнозата си за икономическия растеж в Китай непроменена на равнище от 5,1 на сто, но е понижила очакванията си за 2024 г. до 4,4 на сто спрямо 4,8 на сто преди това. Организацията цитира дългосрочни структурни фактори, високите равнища на дълга във втората по големина икономика в света и проблемите в сектора на недвижимите имоти като причини за понижението на прогнозата. 

Докато вътрешните фактори вероятно ще окажат доминантно влияние върху растежа в Китай, външните фактори ще окажат по-силно влияние върху растежа в по-голямата част от останалия регион, обяви Световната банка.

Въпреки че източноазиатските икономики като цяло са се възстановили от поредицата сътресения от 2020 г., включително пандемията от КОВИД-19  и ще продължат да нарастват, то темпът на растеж вероятно ще се забави, според Световната банка.

Световната банка отбелязва и значителния растеж на държавния дълг и частните инвестиции, както и бързия скок на равнищата на корпоративния дълг, най-вече в Китай, Тайланд и Виетнам.

Финансовата институция предупреди, че високите равнища на държавния дълг могат да ограничат, както държавните, така и частните инвестиции. Високото равнище на дълга може да доведе до повишение на кредитните разходи за частните компании.

Според Световната банка 10-процентното увеличение на държавния дълг към брутния вътрешен продукт (БВП) се свързва с понижение на темпа на увеличение на инвестициите с 1,2 процентни пункта.

По същия начин 10-процентно увеличение на частния дълг към БВП се свързва със спад от 1,1 процентни пункта на инвестиционния растеж.

Растеж от 10 процентни пункта на дълга на домакинствата ще намали растежа на потреблението с 0,4 процентни пункта, съобщи Световната банка. 

Разходите на домакинствата все още са под предпандемичните тенденции в развиващите се Източна Азия и Тихоокеанския регион. 

В Китай текущата тенденция при продажбите на дребно e по-равна, отколкото преди пандемията заради спада при цените на жилищата, по-слабия растеж на приходите на домакинствата, нарасналите превантивни спестявания и дълга на домакинствата, както и други структурни фактори като застаряващото население. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158