EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Помпейо одобрен за шеф на ЦРУ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Помпейо одобрен за шеф на ЦРУ

mail10:21 | 24.01.2017прегледи 1076 коментарикоментари 0


Сенатът на САЩ одобри конгресмена от Канзас Майк Помпейо за директор на Централното разузнавателно управление на САЩ. Това стана въпреки безпокойството на някои законодатели, че той може да разшири следенето или да позволи използване на специални техники при разпит, които според мнозина са равносилни на мъчения, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Номинацията на Помпейо бе одобрена с 66 гласа "за" при 32 против и по-късно той положи клетва пред вицепрезидента Майк Пенс.

Помпейо застава начело на ЦРУ в критичен момент за националната сигурност на САЩ, когато разузнаването - традиционно смятано за надпартийно, се озова в центъра на прожекторите на политическата арена, отбелязва Асошиейтед прес и припомня, че президентът Доналд Тръмп се изказа критично за изводите на разузнаването, че Русия се е намесила в президентските избори, за да му помогне да победи Хилари Клинтън.

По време на изслушванията в сенатския комитет по разузнаването Помпейо заяви, че Русия агресивно възстановява позициите си в света, обвини я, че е нахлула и окупирала украинска територия и че не помага за разгрома на "Ислямска държава", предаде ТАСС.

Същевременно, Комисията по външните работи на Сената на САЩ одобри с минимална преднина от един глас кандидатурата на бившия шеф на "Ексън Мобил" Рекс Тилърсън за държавен секретар, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Очаква се той да бъде утвърден и в Сената, където трябва да получи обикновено мнозинство, тоест 51 от 100 гласа, и където републиканците имат 52 представители.

Тилърсън получи подкрепа в комисията с 11 гласа "за" и 10 "против", след като влиятелни републиканци като Джон Маккейн, Линдзи Греъм и Марко Рубио решиха да гласуват за него, макар че преди това изразяваха безпокойство заради връзките му с Русия.

За Тилърсън са били всички републиканци, против - всички демократи в комисията.

Сенатор Бен Кардин от Демократическата партия заяви, че не може да гласува за Тилърсън, защото е обезпокоен от отношението му към правата на човека, от подхода му при вземане на решения, както и от това, че като шеф на Ексън Мобил е лобирал против санкциите срещу Русия, съобщи ДПА.


Тагове: САЩ, ЦРУ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg