EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Помощта за Гърция- коментарите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Помощта за Гърция- коментарите

mail12:20 | 22.07.2011прегледи 556 коментарикоментари 0


Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише приветства приемането на новата програма за финансова помощ за Гърция в размер на 160 млрд. евро, съобщи AFP. Трише нарече новата програма решаваща за стабилизирането на държавните финанси на Гърция. Президентът на ЕЦБ изрази задоволство от факта, че участието на частния сектор в програмата за помощ е ограничено само до Гърция и не се предвижда за други страни. През последните месеци банката изразяваше тревога във връзка с подобен принос, като виждаше в него опасност от влошаване на дълговата криза, отбелязва агенцията. Европейските финансови пазари откликнаха на решението на срещата на върха на еврозоната с бърз растеж на основните показатели. Ръст започна да отбелязва и курсът на еврото спрямо долара.
Постигнатото на вчерашната среща на върха на еврозоната споразумение за предоставяне на нова финансова помощ на Гърция ще окаже позитивно въздействие върху цялата световна икономика. Това заяви управляващият директор на МВФ Кристин Лагард след срещата на лидерите от еврозоната в Брюксел, предаде ИТАР-ТАСС. По думите на Лагард МВФ "приветства важните стъпки, предприети от лидерите на страните от еврозоната и институциите на Европейския съюз". "Тези мерки ще обезпечат значителна поддръжка на растежа и финансовата стабилност в Гърция и в еврозоната", посочи ръководителката на МВФ. Лагард увери също, че МВФ ще продължи да играе своята роля в оказването на помощ на Гърция, при условие, че Атина изпълнява утвърдената по-рано програма за антикризисни мерки, предаде AFP. През май 2010 г. МВФ предостави на Гърция заем от $30 млрд., 12.5 млрд. от които остава да бъдат изплатени до 2013 г. Досега Атина не е отправяла молба за нов заем.
Край на фалита, историческо решение на еврозоната за гръцкия дълг, Гърция сменя курса, пишат гръцките вестници днес. В. "Катимерини" уточнява, че се разработва и цялостна стратегия за развитието на Гърция и за осъществяване на инвестиции в тази страна. "Банковата система на Гърция е напълно гарантирана", обявява в заглавие в. "Имерисия". Изданието отбелязва, че решението на европейските лидери има историческо значение за намаляване и гарантиране на надеждността на държавния дълг на Гърция. В. "Елефтеротипия" обаче отбелязва, че "новият пакет финансова помощ за Гърция ще става при драконовски контрол от страна на ЕС и че страната ще бъде следена изкъсо". Вестникът коментира, че Гърция е била включена в новия европейски механизъм за подкрепа при "изключително строги условия". "Европейците дадоха пари и време на Гърция, по този начин страната ще намали с 26 млрд. евро своя дълг, възлизащ на 350 млрд. евро", допълва в. "Вима". По повод на споразумението вестникът отбелязва, че премиерът Георгиос Папандреу е изразил пълно задоволство от решенията на ръководителите на еврозоната, които по думите му са "гаранция за бъдещето на Гръция". Консервативната опозиция изказва резерви относно споразумението, а левите сили са критични. В. "Етнос" цитира президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, който приветствал новата програма за финансиране на Гърция, като пояснил, че "няма кредитно събитие или фалит". Той определил като "извънредно" и "уникално" решението за Гърция, взето от лидерите на еврозоната.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg