EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Помощи за лозарите изплатени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Помощи за лозарите изплатени

mail17:05 | 09.09.2020прегледи 428 коментарикоментари 0


Държавен фонд „Земеделие“ приключи плащанията по мярка „Събиране на реколтата на зелено“ от националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България 2019-2023 г. По мярката са сключени 18 договора. След приключване на задължителните административни проверки и проверки на място, изплатената финансова помощ е в размер на 1 489 598 лв. Общата площ, заявена за подпомагане от бенефициентите, е 558,0132 ха.

Максималният размер на финансовата помощ, която кандидатите можеха да получат, е до 60 % от сумата на преките разходи за операциите по отстраняване на гроздовете и на загубата на приходи, произтичаща от прилагането на мярката.

Подпомагането по мярка „Събиране на реколтата на зелено“ компенсира българските гроздопроизводители, изпаднали в ситуация да не могат да пласират своята продукция поради ниско търсене на винено грозде за суровина. Мярката е част от пакета кризисни мерки, които Европейската комисия одобри за прилагане в държавите членки в условията на пандемията от COVID-19 и затруднените икономически процеси в глобален мащаб.

Държавен фонд „Земеделие” изплати над 200 хил. лв. (204 630 лв.) по мярка „Застраховане на реколтата“ от националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България 2019-2023 г.

В периода на приема от 4 май до 30 юни 2020 г., са подадени 33 заявления на обща стойност 290 хил. лв. След извършване на необходимите административни проверки и проверки на място, са сключени договори с всички кандидатствали  за предоставяне на финансова помощ по схемата.

ДФ „Земеделие“ финансира процент от застрахователната сума, съобразно вида на покритите застрахователни рискове. До 60 % от разходите за заплатените застрахователни премии е финансирането при застрахователни полици, включващи загуби, причинени от неблагоприятни климатични условия (слана, буря, градушка, заледяване, силен или проливен дъжд, тежка суша) и други застрахователни рискове – загуби, причинени от животни, болести по растенията или нашествия от вредител и загуби, причинени от пандемии при хората. До 80 % от разходите за заплатените застрахователни премии е финансирането при застрахователни полици, включващи загуби, причинени от природни бедствия (слана, буря, градушка, заледяване, силен или проливен дъжд, тежка суша).

Най-често срещаните застрахователни рискове, включени в полиците на кандидатите, бяха градушка, буря и проливен дъжд. По-голяма част от гроздопроизводителите бяха застраховали реколтата си срещу природни бедствия и получиха до 80 % съфинансиране за заплатените застрахователни премии.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 974