EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Полша:Силните ветрове произведоха много ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полша:Силните ветрове произведоха много ток

mail09:45 | 24.02.2022прегледи 914 коментарикоментари 0


Силните ветрове, които връхлетяха Северна Европа миналата седмица, са генерирали рекордно количество вятърна енергия в Полша, покривайки около 30 на сто от търсенето в страната, където по-голямата част от електричеството се осигурява от въглища. Това съобщи операторът "Полски електрически мрежи" (PSE), цитиран от Асошиейтед прес.

Само за една нощ е регистрирано рекордно равнище на генерирана енергия от вятърните централи от около 6700 мегавата, каза пред АП Мачей Вапински от оператора на електропреносната мрежа в Полша. 

В момента търсенето на енергия в 38-милионната членка на ЕС е близо 24 000 мегавата, което означава, че вятърните ферми са покрили почти 30 на сто, заяви Вапински в писмо по електронната поща. 

"Полски електрически мрежи" осигурява разпространението на електрическа енергия в Полша. 

Януш Гайовецки, шеф на Полската асоциация за вятърна енергия каза, че вятърните централи осигуряват средно 10 на сто от годишното търсене на енергия в Полша и подчерта, че потенциалът е много по-голям.

Поради засилването на бурята през миналия уикенд, което доведе до унищожаването на електропроводи и до автоматичното изключване на някои турбини от съображения за сигурност, равнището на мощностите от вятърните ферми се е понижило до около половината от рекордното ниво, отбеляза Вапински.

Възобновяемата енергия съставлява около 25 на сто от полския енергиен микс и нараства най-вече в секторите на вятърната и слънчева енергия. В резултат на това ролята на черните и кафяви въглища намалява, но все още е около 65 на сто от генерираната енергия в Полша. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg