EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Полша:Нови такси към банките + франкови ипотеки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полша:Нови такси към банките + франкови ипотеки

mail14:39 | 18.01.2016прегледи 1726 коментарикоментари 0


Както вече стана известно международната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс“ понижи дългосрочния кредитен рейтинг по националната валута на Полша с една степен до 'BBB+', посочвайки като причина действията на правителството по „обезсилване на институциите“, предаде AFP.

Новото правителството в страната продължава със свои законодателни инициативи и  в сферата на банките. В петък в президенството бе представен проект на закон, който ще даде възможност на близо 500 000 поляци, взели ипотечни кредити в швейцарски франкове, да могат да ги обърнат в злоти за сметка на търговските банки, съобщи Ройтерс.
Акциите на търговските банки в страната веднага поевтиняха с между 3.6% и 6%, защото по изчисления на mBank, полско поделение на германската Commerzbank, загубите за тях може да достигнат 8 млрд. евро. Обменният курс на злотата слезе на най-ниското си равнище от три и половина години насам.
След новината "Ройтерс" цитира анализатори, според които новата власт заплашва да разклати един от най-стабилните банкови сектори в Европа. Притесненията са, че някои банки няма да са в състояние да покрият цената за превалутирането.
Подобна процедура бе наложена преди няколко години на банките в Унгария и те понесоха чувствителни загуби. Близо 60% от полските банки се контролират от чуждестранни групи като Santander, Unicredit и Commerzbank.
В Полша повечето заеми в швейцарски франкове са взети през 2007-2008 г., когато обменният курс бе изключително изгоден. Но след това швейцарската валута поскъпна с 80%, особено след като централната банка на Швейцария отмени валутния борд с еврото.
Ипотеките в швейцарски франкове са около 14% от всички заеми в банковия сектор или около 8% от БВП на Полша. В петък парламентът във Варшава одобри и закон за облагане със специална такса на банковите активи, който скоро ще бъде подписан от президента, за да влезе в сила.
Гуверньорът на централната банка Марек Белка предупреди през декември, че плановете на новата власт за едновременно въвеждане на таксата и на превалутирането на ипотеките може да предизвика "сериозни криза" в някои банки.
Проектът на президента Анджей Дуда най-вероятно ще бъде изпратен на финансовия регулатор, който да добави подробности и да изчисли разходите на банките. Но оценката на mBank за 32 млрд. злоти (около 8 млрд. евро) се равнява на два пъти печалбата на целия банков сектор за 2014 г.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg