EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Полша – новата дестинация за имоти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полша – новата дестинация за имоти

mail10:35 | 18.02.2010прегледи 524 коментарикоментари 0


При Централна и Източна Европа кризата удари пазара на недвижими имоти и стартът на новата година не е особено добър.
Най - голямата сделка в региона от 2007 г. насам сключи преди месец компанията за недвижими имоти MGPA, придобивайки два търговски центъра (с опция за добавяне на още един) в Полша за сумата от над €235 млн. ($341 млн.).
Сделката е поредното доказателство за икономическото възстановяване, започнало в края на миналата година, и последвало съживяването на сделките с първокласни търговски имоти в Западна Европа, както и регистрираните печалби на световните финансови пазари, отбелязва Financial Times.
Експертите по недвижими имоти предупреждават, че възстановяването е все още слабо и ограничено. Вниманието на инвеститорите е по- скоро насочено към Полша и Чехия и основно на първокласни офисни площи. Пазарът на имоти в останалите страни от региона остава в рецесия.
 „Активността на пазара на имоти е все още слаба, тъй като инвеститорите все още подреждат приоритетите си, а банките на са склонни да отпускат кредити,” коментира Силвия Гансер Потс, директор на отдела за недвижими имоти в Европейската банка за възстановяване и развитие. „През последното тримесечие обаче е налице подобрение. Полша се очертава като една от страните в региона с най- голяма активност на пазара на недвижими имоти. Това не се наблюдава например при балтийските държави,” отбелязва още Потс, цитирана от FT.
След започналото възстановяване в края на 2009 г., прогнозите са за 2 %  ръст на БВП за района на ЦИЕ през тази година след спада от 7 % през изминалата. Доверието в банките се покачва, въпреки че съществуват съмнения, не на последно място заради високия процент на необслужените кредити в региона.
Прогнозите за региона на ЦИЕ не са еднородни. Докато от Полша и Чехия се очаква добро представяне, нагласите по отношение на Балтийския регион, Унгария, Балканите и Украйна са противоречиви.
Според Джос Тромп, управляващ отдела по проучванията за региона към CB Richard Ellis, перспективите отразяват макроикономическата обстановка. „Като цяло е налице повишаване на инвестиционната активност, което е добре за възстановяването на доверието на пазара,” отбелязва Тромп.
Инвеститорите са окуражени от настъпилото съживяване на пазара на първокласни търговски имоти в Западна Европа. От Colliers International отбелязват, че имат клиенти, които възнамеряват да инвестират на полският пазар на недвижими имоти след като са пропуснали възможността да направят това в Лондон.
Чехия е другият пример за възраждащия се пазар на търговски площи, отбеляза преди седмица The Wall Street Journal.
Свободните офиси в Прага за последното тримесечие на изминалата година са 12 % от всички офис площи, което е значително по - малко от регистрираните 16 %  в София и Букурещ или 22% в Будапеща, сочат данните на CB Richard Ellis (CBRE), цитирани от WSJ. Изданието отбеляза още, че по отношение на изграждането на нови бизнес проекти водещо място заема София с 44 %, следвана от Букурещ - 31 %. Новото строителство на офис сгради в Будапеща е 8 %, а в Прага - 3 %, информират от CB Richard Ellis.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4230