EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Полша ще поиска $20.5 млрд. от МВФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полша ще поиска $20.5 млрд. от МВФ

mail00:01 | 29.04.2009прегледи 1028 коментарикоментари 0


JacekПолша скоро ще поиска от Международния валутен фонд (МВФ) стендбай споразумение за т.нар. гъвкава кредитна линия в размер на $20.5 млрд. долара, за да увеличи с една трета резервите на централната банка и да стабилизира националната си валута. Това съобщи финансовият министър Яцек Ростовски, цитиран от световните агенции.
Шефът на МВФ Доминик Строс-Кан веднага отговори, че най-вероятно фондът бързо ще даде одобрението си.
Според Ростовски парите ще направят „имунната система на страната по-устойчива спрямо вируса на кризата и спекулативните атаки“. Той допълни, че заемът ще увеличи резервите на централната банка с около една трета. Според него това не е спешно финансиране, а по-скоро допълнителен резерв за полската централна банка.
По време на срещата на групата на Г-20, която се проведе в началото на април в Лондон, страните се споразумяха да увеличат финансирането на МФВ три пъти до $750 млрд.
Председателят на МВФ Доминик Строс-Кан заяви, че е много доволен от позитивната реакция на Полша спрямо новата „гъвкава кредитна линия“. Той допълни, че очаква и по-развитите икономики да се възползват от нея при нужда, за да укрепят международното доверие в новите средства на МВФ.
Полша е втората страна след Мексико, която се възползва от гъвкавата кредитна линия на МВФ. Тя е предназначена за стабилни икономики, които имат нужда от финансиране, но при по-облекчена процедура за отпускане на кредита. След отпускането на кредитната линия правителството на страната може да тегли пари, без да изпълнява специфичните изисквания на МФВ, каквато е практиката.
Наскоро полското правителство одобри план за стимулиране на икономиката на стойност 91.3 млрд. злоти ($31.4 млрд.) за съживяване на икономиката.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157