EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Полша ще внася работници от Филипините

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полша ще внася работници от Филипините

mail11:40 | 31.07.2018прегледи 679 коментарикоментари 0


За да се справи с все по-острия недостиг на работна ръка, Полша смята да "внесе" работници от Филипините, предаде Франс прес, като се позова на полското министерство на труда.

"На път сме да сключим споразумение. Надяваме се през есента да успеем да подпишем поне предварителен договор" с филипинските власти, заяви пред полската осведомителна агенция ПАП заместник-министърът на труда Станислав Швед. Варшава очаква предложение от Манила, уточни той.

"Полша беше избрана (от Филипините), тъй като нашата страна им е близка в културно отношение, главно заради католическата вяра", подчерта Швед.

Заместник-министърът обясни, че Полша разчита главно на висококвалифицирани работници от областта на компютърните технологии, медицината и строителството.

От съображения за сигурност Полша, която регистира много ниско равнище на раждаемост и страда от емигрирането на собствените си работници и специалисти в Западна Европа, затвори вратите си за бежанци, но е принудена да преразгледа имиграционната си политика.

Според експерти към 2030 г. всяко пето работно място в Полша, страна с 38 милиона души население, ще бъде вакантно. Тогава полската икономика ще се нуждае от 20 милиона работници, но активното население се очаква да намалее до 16 милиона души. Има опасност това положение да застраши бързия и непрекъснат икономически растеж в страната след падането на комунизма през 1989 г.

По данни на полската централна банка сега в Полша работят един милион украинци и през следващите години се очаква броят им да расте с 200 000 до 300 000 души.

Според министерството на труда миналата година Полша е издала над 235 000 разрешителни за работа на чужденци. Най-много са украинците, със 192 547 разрешителни, следвани от беларусите, които са далеч назад с 10 518 разрешителни. Третата национална група са непалците, които са близо 7100 души.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg