EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Полша се бори с високите цени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полша се бори с високите цени

mail08:45 | 14.01.2022прегледи 716 коментарикоментари 0


Полското правителство планира нов закон, за да ограничи влиянието на покачващите се цени на газа върху обществени институции като болници, каза вицепремиерът Яцек Сашин, цитиран от Ройтерс. Това е част от пакет от мерки за борба с инфлацията.

Цените на електроенергията скочиха в цяла Европа през миналата година, тъй като вдигането на ограниченията заради Ковид-19 доведе до огромно търсене на природен газ на фона на ограничените доставки.

Компаниите в цяла Полша съобщиха, че са получили уведомление, че сметките им за газ, ще са много по-високи, отколкото през 2021 година. Най-вече влиянието върху институции като болници буди особено безпокойство у избирателите.

Попитан дали Полша ще предприеме действия, за да подпомогне тези институции, Яцек Сашин отговори утвърдително.
Този законопроект бе подготвен с ускорен темп заради неотдавнашното покачване на цените на газа, каза той пред държавното "Полско радио 1". Вицепремиерът добави, че новият закон предвижда и тарифен механизъм, който да се прилага за домакинствата.

"Този механизъм означава, че увеличаването на сметките за газ за домакинствата остава много голямо. Растеж от средно 54 процента за тези клиенти обаче е съвсем разумен спрямо няколкостотин процента, стигащ дори до 800 процента, за други юридически лица", коментира той.

Полша вече обяви, че намалява данъците върху електроенергията, бензина и основни хранителни продукти, както и отпускане на финансова помощ за домакинствата.
Икономисти заявиха, че мерките ще понижат пика на инфлацията през първата половина на 2022 година, но могат да я повишат на по-късен етап.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101