EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Полша предлага инвестиционен фонд от 700 млрд.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полша предлага инвестиционен фонд от 700 млрд.евро

mail11:30 | 10.09.2014прегледи 714 коментарикоментари 0


Министърът на финансите на Полша Матеуш Чурек призова за създаването на Европейски фонд за инвестиции, който би могъл чрез свой собствен капитал да инвестира до 700 млрд. евро, за да съживи стагниращата европейска икономика, съобщава агенция Ройтерс.
Фондът може да бъде под егидата на Европейската инвестиционна банка, заяви Чурек на годишна вечеря на анализаторската компания "Брьогел", която често изследва идеи на институциите на ЕС.
Според него допълнителните средства трябва да допълват, а не да заместват европейското финансиране чрез Европейската инвестиционна банка и чрез многобройните функции на бюджета на ЕС.
За да започне да работи, новият фонд ще изисква постепенно инжектиране на внесения капитал и гаранции от всички страни-членки на ЕС по подобен начин и в подобен мащаб, както бе направено за Европейския механизъм за стабилност, заяви Матеуш Чурек.
Европейският механизъм за стабилност (ESM), създаден преди време като спасителен фонд в еврозоната, има 80 млрд. евро внесен капитал и 620 млрд. изискуем капитал, който позволява да се повиши с 500 млрд. евро в случай на спешно суверенно финансиране в еврозоната.
Чурек заяви, че въз основа на консервативни допускания Европа се нуждае от публичните инвестиции в средносрочен план от около 5,5% от БВП на Европейския съюз, или в размер на около 700 млрд. евро.
Капиталовите разходи ще започнат с 0,5% от европейския БВП през 2015-а година, достигайки пик от 2% през 2017-а година и постепенно приключване след този срок, посочи полският финансов министър.
Чурек каза, че сега е подходящото време за създаване на подобен инвестиционен фонд, тъй като лихвените проценти са на рекордно ниски нива и въздействието на инвестициите в момент на икономическа депресия биха оказали най-голямо влияние за стимулиране на растежа в дългосрочен план.


Източник:БНР

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4102