EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Полша отново настоява за кредит от МВФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полша отново настоява за кредит от МВФ

mail11:16 | 16.06.2010прегледи 1242 коментарикоментари 0


Полша поиска, като предпазна мярка, да се възползва отново от кредитната линия от 20 милиарда долара, гласувана й вече от Международния валутен фонд (МВФ), предаде Франс прес.
"Приветствам интереса на полските власти към този нов едногодишен предпазен механизъм в рамките на кредитна линия от МВФ, която може да се договаря", заяви в комюнике Джон Липски, първи заместник-управляващ директор на Фонда.
Искането слага край на несигурността около подновяването на този кредит, чийто срок изтече през май. Той трябва да бъде одобрен от управителния съвет на МВФ в началото на юли, уточни Липски.
На 29 март, при посещението на управляващия директор на МВФ Доминик Строс-Кан във Варшава, централната банка заяви, че страната вече не се нуждае от тази кредитна линия, а финансовото министерство пък обяви, че по-добре би било тази резерва да се запази.
На 10 април полският президент Лех Качински и централният банкер на страната Славомир Скшипек загинаха при самолетна катастрофа в Русия, припомня АФП.
"Имайки предвид трайната несигурност, която тегне над световните перспективи и върху мнението на инвеститорите, споделям мнението на властите, че една нова кредитна линия с предложения размер би била полезна застраховка срещу външните рискове", подчертава в комюникето Липски.
Модулираната кредитна линия е вид кредит, отпускан на страните, които според МВФ са добре управлявани. Мексико и Колумбия също се възползват от този кредит.
През 2009 г. Полша отново потърси кредитната подкрепа на МВФ. В края на април 2009 г. стана ясно, че Полша ще поиска Международния валутен фонд (МВФ) стендбай споразумение за т.нар. гъвкава кредитна линия в размер на $20.5 млрд. долара, за да увеличи с една трета резервите на централната банка и да стабилизира националната си валута. Това съобщи тогава финансовият министър на страната Яцек Ростовски.
Според него парите ще направят „имунната система на страната по-устойчива спрямо вируса на кризата и спекулативните атаки“. Той допълни, че заемът ще увеличи резервите на централната банка с около една трета. Според него това не е спешно финансиране, а по-скоро допълнителен резерв за полската централна банка.
По време на срещата на групата на Г-20, която се проведе в началото на април в Лондон, страните се споразумяха да увеличат финансирането на МФВ три пъти до $750 млрд.
Председателят на МВФ Доминик Строс-Кан заяви, че е много доволен от позитивната реакция на Полша спрямо новата „гъвкава кредитна линия“. Той допълни, че очаква и по-развитите икономики да се възползват от нея при нужда, за да укрепят международното доверие в новите средства на МВФ.
Скоро преди да се обърне към МВФ, полското правителство одобри план за стимулиране на икономиката на стойност 91.3 млрд. злоти ($31.4 млрд.) за съживяване на икономиката.

 

 



Тагове: кредит, МВФ, Полша
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg