EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Полша ни подкрепи за Шенген

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полша ни подкрепи за Шенген

mail12:53 | 20.09.2017прегледи 10653 коментарикоментари 0


България получи подкрепата и на Полша за членството си в Шенген. Това стана ясно след срещата между премиерите на двете страни - Бойко Борисов и Беата Шидло.

Двамата министър-председатели обсъдиха развитието на двустранните отношения и приоритетите на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

Полският премиер благодари на България, че се справя толкова добре със задачата да защитава външната граница на ЕС. 

Премиерът Бойко Борисов обяви в началото на пресконференцията, че България получава подкрепата на Полша затова максимално да продължи живота на топлоелектрическите централи и добива на въглища. Двете страни са заинтересовани и ще излязат с обща позиция пред ЕС по готвената промяна в директивата за намаляване на вредните емисии, които трябва да ограничат производството на тази енергия. 

В отговор на въпрос на БНР за съпротивата на някои страни членки на ЕС по отношение присъединяването на страната ни към Шенген, Борисов отново обясни.

Не очаквайте от мен да нападам една или друга държава. Безспорно. От  Европейската комисия до всички колеги, които са били и на нашата граница и пряко наблюдават действията на България, ние сме абсолютно готови за Шенген. Няма спор, но се проявяват двойни критерии в един момент. Но не очаквайте да нападнем Холандия или всеки, който заради избори или нещо друго се изкаже по тази тема, напротив.

Премиерът на Полша Беата Шидло също даде своята подкрепа за България и затова, че страната ни стриктно изпълнява ангажиментите, които са й поверени да пази границата на ЕС като страна на външния сектор.

Радвам че мога да бъда ваш гост в периода, когато България се подготвя за Председателството на Съвета на ЕС от 1 януари. Полша свързва с това Председателство големи надежди. Радвам се, че основата на програмата е “единност“. Полша и България са страни, които смятат, че единността в в нашия регион е основа за бъдещето и развитието в ЕС. За нас, за страните в нашата част на Европа е важно да бъдем заедно. Имаме много общи теми – инфраструктура, социална политика и разбира се сигурността.

Искам да благодаря на господин премиера за това, че България толкова добре се справя със задълженията си да защитава външните европейски граници. България е страна, която се радва на доверие от наша страна. Трябва да бъде страна, която ще влезе в Шенген.

По отношение на обсъжданата тема за мигрантския натиск и това, че Полша отказва да приеме механизма за релокация, българският премиер Бойко Борисов отново обясни позицията на страната ни.

Бягащите от война, бягащите от смъртта, не може да не ги закриляме, да не им помагаме. Икономическите мигранти са друга тема. Хората отиват само там, където биват искани. Ако в някои държави от ЕС имат нужда от такива работници, от КПП в България, Гърция или Финландия ще ги вземем и ще ги интегрират. 

След срещата си днес двамата ще участват в двустранен бизнес форум. Предвидена е среща на полския премиер и с председателя на Народното събрание Димитър Главчев.

/БНР, снимка: Фейсбук/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg