EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Половин милион лева ДДС за нови коли от ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Половин милион лева ДДС за нови коли от ЕС

mail11:33 | 09.12.2009прегледи 633 коментарикоментари 0


Около 500 хиляди лева ДДС допълнително са начислили ревизорите от София и от Варна на 37 фирми и граждани, които са си купили нови автомобили от ЕС, съобщава  Националната агенция за приходите.
В селекцията на първия етап от тази кампания са попаднали общо 41 физически и юридически лица, които нямат регистрация по Закона за данък върху добавената стойност /ЗДДС/, но според данните на "Пътна полиция" са си купили автомобили от страна от Евросъюза. Предстоят ревизии и на останалите вносители на нови автомобили, посочват от НАП.
Според европейското и българското законодателство, когато български фирми и граждани си купуват нов автомобил от страна от ЕС, те дължат и внасят ДДС в България, а не в страната, от която купуват колата. Въпреки това по време на ревизиите
служителите на НАП са установили, че в някои от случаите дължимият ДДС е начислен от продавача и внесен в бюджета на съответната държава, от която е купен автомобилът. Такава е най-често практиката на търговците от Германия. Затова е важно да се знае, че българските граждани и фирми дължат и внасят ДДС при подобни покупки у нас, се посочва в съобщението.
При ревизиите е установено, че една от основните причини за недеклариране и невнасянето на ДДС е, че собствениците на автомобилите не знаят за своето задължение. Затова от НАП предвиждат отпечатването на разяснителни брошури, които да бъдат разпространявани от "Пътна полиция" при регистрирането на новите автомобили.
Рискът от неплащане на ДДС при внос на нови автомобили от ЕС е идентифициран в резултат на работата на въведената през 2008 г. в НАП "Система за управление на риска". Чрез нея служителите на НАП определят значимите рискове от избягване на плащане на данъци и осигурителни вноски и насочват вниманието на ревизорите в тази посока. 
От НАП напомнят, че подобни разпоредби съществуват и при покупки на нови плавателни съдове и въздухоплавателни средства от ЕС.


Тагове: ДДС, нови коли, НАП
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4215