EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Политическата криза не повлече икономиката. Засега.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Политическата криза не повлече икономиката. Засега.

mail15:30 | 30.07.2014прегледи 996 коментарикоментари 0


Отново предимство за акциите като инвестиция прогнозират за второ полугодие на 2014 г. българският инвестиционен посредник ЕЛАНА Трейдинг и европейската инвестиционна банка Saxo Bank в поредния си съвместен анализ за финансовите пазари за годината. Като най-евтините фондови пазари тази година определят Русия, Китай, Южна Корея, Сингапур и Австрия. Баланс между еврото и долара, както и ценови движения в определен диапазон за златото и петрола посочват експертите на двете институции в прегледа си на второ полугодие на 2014 г. От ЕЛАНА Трейдинг отбелязват, че българската икономика няма да има съществени подобрения до края на годината, но е възможно ниските лихви по депозитите и кредитите да раздвижат потреблението, което да се отрази положително. Техните очаквания са, че Българската фондова борса ще завърши 2014 г. отново със значителен ръст от поне 30%.
Българската икономика: Ниските лихви трябва да стимулират потреблението
Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг предупредиха още в началото на годината, че единствената добра новина за българската икономика може да дойде от събираемостта на данъците, акцизите, митата и осигуровките. Това трябваше да позволи политика на стимулиране на икономиката. Вместо това в средата на годината имаме очакване за предсрочни избори, криза в една от големите банки, натрупани неравновесия в много отрасли и сектори с държавно участие. Цветослав Цачев, ръководител „Анализи“, ЕЛАНА Трейдинг, посочва: „Втората половина на годината няма да донесе съществено подобрение, но очакваме по-ниските лихви по депозитите и кредитите да стимулират потреблението и поне в известна степен да допринесат за подобрение на заетостта и на икономиката като цяло.“

Умерен и плавен ръст на БФБ въпреки политическите рискове
Експертите отбелязват, че предпазливостта на инвеститорите ще се запази, отразявайки се в по-ниски равнища на поръчките за покупка, докато тежат политическите рискове в страната. Те очакват, че БФБ ще направи около 30% повишение на индексите, което е малко по-високо от регистрирания връх на SOFIX от 625 пункта през първата половина на годината. Най-голям риск за осъществяването на тази цел носи евентуалната неспособност на новия парламент да излъчи мнозинство за съставяне на правителство.
EUR/USD: Баланс за еврото и щатския долар
Резки промени при еврото и щатския долар не виждат експертите и от двете институции. Причината е в заявените мерки от Федералния резерв и нововъведените мерки от Европейската централна банка. Анализаторите на Saxo Bank очакват постепенно засилване на долара до края на годината. Колегите им от ЕЛАНА Трейдинг потвърждават прогнозата си до края на 2014 г. за баланс около 1.36 EUR/USD (1.44 лв.). Според тях рязко поскъпване на долара е възможно за кратко само при остра корекция на големите фондови борси през есента.
Напрежение за златото
Анализаторите на компанията очакват златото да не се представя добре през втората половина на годината, като посочват спад до 1 200 щатски долара за тройунция като добра възможност за дългосрочна инвестиция. Експертите от Saxo Bank пък определят диапазон за ценовото движение на златото от 1 185 – 1 420 щатски долара за тройунция, като посочват, че геополитическата несигурност вещае предизвикателства за благородния метал, особено в последното тримесечие на годината с риска от спад до 1 200 долара.
Петролът ще гравитира около 110 долара за барел
Според анализаторите цената от 100 долара за барел щатски петрол е низходящият праг за цената на петрола. Но те не очакват сериозен ръст на петрола до края на годината, дори при съществуващото напрежение. Тяхната прогноза е, че търговията с петрол ще варира в диапазон 105 – 110 щатски долара за барел. Анализаторите на Saxo Bank смятат, че сортът Брент ще се търгува около 110 щатски долара за барел, като временни изненади с доставките могат за кратко да провокират ръст до 115 долара или спад до 105 долара.
Акциите продължават да са атрактивни за инвеститорите до края на годината
Въпреки ръстовете на акциите, и двата анализаторски екипа смятат, че те все още са коректно оценени от пазара, макар и да не са евтини. Цветослав Цачев, ръководител „Анализи“ на ЕЛАНА Трейдинг обаче посочва, че е възможна корекция на борсите през есента: „Тя ще е по-скоро следствие на липсата на корекция през последните три години, отколкото на фактори, сочещи прекалено скъпи акции. Такъв кратък спад би бил добра възможност за покупки на акции, особено в циклични сектори.“ Специалистите от Saxo Bank са изчислили, че най-евтините фондови пазари тази година са Русия, Китай, Южна Корея, Сингапур и Австрия, а най-скъпите: Индия, Мексико, Филипините, Индонезия и Гърция. Те препоръчват дългосрочни инвестиции в акции на соларни компании и борсово-търгувани фондове (ETF), свързани със сектора.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg