EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Политиците: Подкрепа за банките + избори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Политиците: Подкрепа за банките + избори

mail06:45 | 30.06.2014прегледи 1860 коментарикоментари 0


Народното събрание ще бъде разпуснато на 6 август 2014 г. Предсрочните избори са на 5 октомври 2014 г. Това се съгласиха политическите лидери по време на консултациите при президента днес. „В рамките на 42-то Народно събрание е невъзможно съставянето на друго правителство. Оставката на правителството ще бъде съобразена с необходимото по Конституция време за провеждане на консултации и формиране на служебно правителство", заяви президентът Росен Плевнелиев в изявлението си във връзка с позицията на политическите партии и институциите, участващи на консултациите при държавния глава, предаде Агенция „Фокус”.

Политическите партии и институциите декларират решителност и готовност за осигуряване на необходимия ресурс и осъществяване на всички мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната, каза още президентът. „Парите на гражданите и фирмите вложени в банковеите институции в България са сигурни и банките ще продължат да работят в нормален режим. Валутният борд е непоклатим”, заяви Плевнелиев. 
„Банкова криза няма. Банковата система е стабилна”, подчерта той.

И още от изявлението на президента: 

Международните пазари ни вярват. Добре е и ние да си вярваме. Банковата система в България е стабилна, добре регулирана и капитализирана. Няма основание и няма причини да се поддаваме на паника. Банкова криза няма, има криза на доверието и има криминална атака. Те трябва да бъдат преодолени, а виновните - преследвани с цялата строгост на закона. Политическите партии осъждат остро разпространяването на слухове и неверни твърдения по отношение на финансови институции в България. Очакваме правоохранителните органи да демонстрират решителност и в кратки срокове да покажат резултати. Необходими са спешни действия за откриване и накаване на извършителите и поръчителите на това злонамерено явление.

Предсрочните избори ще се проведат на 5 октомври. Парламентарно представените политически сили декларираха, че в рамките на 42-то Народно събрание е невъзможно съставянето на друго правителство. Оставката на правителството "Орешарски" ще бъде съобразена с необходимото по Конституция време за провеждане на консултации и формиране на служебно правителство. С указ на президента, считано от 6 август 42-рото Народното събрание ще бъде разпуснато и ще бъде назначено служебно правителство.

Преди сформиране на служебното правителство президентът ще проведе консултации с политическите сили, представени в националния и Европейския парламент.

Близо 4 часа продължиха консултациите при президента Росен Плевнелиев за предсрочните парламентарни избори. Консултациите се проведоха при държавния глава с парламентарно представените политически сили и партиите, които имат представители в Европейския парламент. Целта на консултациите е да се набележат неотложните задачи пред Народното събрание до неговото разпускане.

Минути преди 14.00 ч. уреченият от държавния глава Росен Плевнелиев час за консултации, политическите лидери влязоха в сградата на президентството, за да търсят формулата за повече стабилност в държавата, съобщи Дарик.

Освен лидерите на парламентарно представените политически сили - БСП, ДПС, ГЕРБ, в консултациите участваха и лидерите на партиите с представители в Европейския парламент - „България без цензура” и Реформаторския блок.

В президентството бяха още председателят на парламента Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов, управителят на БНБ Иван Искров, и подуправителят на Централната банка Калин Христов.

Репортаж на БНР:

От Атака декларираха, че няма да участват в консултациите. Преди да влязат в страдата само двама политици пожелаха да разговарят с журналистите. 

Първо това направи лидерът на "България без цензура" Николай Бареков, който призова за консенсус около мерките, с които държавата да се пребори със ситуацията около банките. Бареков заяви, че идва с предложение за служебен премиер - Петър Стоянов.

Петър Стоянов се казва нашето предложение. Бивш президент на България, консенсунсна фигура. Не съм разговарял с него. Финансови министри имаме трима кандидати от наша страна - Светослав Гаврийски разбира се. За премиер може би няма достатъчно политически опит. Красимир Ангарски и Калин Христов, който беше вече служебен министър на финансите. Той е изключително сериозна фигура. Вижте, истерията трябва да спре.

Бареков призна, че не е говорил с нито едни от четиримата мъже, които предлага за различните постове. Той даде и предложение за справяне с безпокойството за банковата система:

Моето предложение ще бъде държавата, чуждестранните банки да застанат зад българските банки. Трябват поне няколко милиарда, за да подкрепим системата. Народът да е спокоен, че в понеделник, като отиде да тегли пари, след това ще има пари в банките, но трябва да го подсилим резерва. Това ще настояваме днес.

Лидерът на социалистите Сергей Станишев даде уверения, че държавата има средства, механизми и ресурси да се справи със създалата се ситуация около банките, и че правителството и асоциацията на търговските банки подкрепят БНБ в ситуацията, за да може тя да интервенира и да се справи с положението.

Съобразно закона, БНБ представи ясен и конкретен план. Правителството, убеден съм, е готово да застане зад БНБ, както и асоциацията на търговските банки. Имаме всички възможности, тази ситуация, която е предизвикана целенасочено и организирани атаки срещу няколко банки, да бъде овладяна в интерес на гражданите.

Запитан кога ще бъде гласувана оставката на кабинета, Станишев каза:

Това за мен не е тема на днешната дискусия. Най-важното е отговорността и да се гарантира на гражданите, фирмите, те да могат да работят спокойно.

Пред сградата се събраха около 50 души със знамена и мегафони.

 

Новината се обновява.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg