EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ползите от еко-съобразни данъци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ползите от еко-съобразни данъци

mail15:45 | 04.03.2014прегледи 913 коментарикоментари 0


Две проучвания, публикувани от ЕК, показват, че политиката в областта на околната среда може да стимулира икономическия растеж чрез подобряване на защитата от наводнения и чрез преминаване към по-екологосъобразни данъци. Това се посочва в съобщение на Еврокомисията. В едното от изследванията се посочват допълнителни доказателства за общите икономически ползи от навременни инвестиции в средства за защита от наводнения, а в другото се изтъкват предимствата на прехвърлянето на данъчната тежест от труда към използването на ресурсите и замърсяването.
Проучването на потенциала на екологосъобразните данъци, в което са събрани данни от 12 държави членки, сочи, че преминаването от облагане на труда към облагане на замърсяването на околната среда (например, увеличаване на данъците върху причините за замърсяване на въздуха и водата) ще донесе реални приходи в размер на 35 млрд. евро през 2016 година, които ще достигнат 101 млрд. евро през 2025 година, като е възможно постигане и на далеч по-високи стойности, ако се предприемат и стъпки за премахване на субсидиите за вредни за околната среда дейности.
Потенциалните приходи варират от малко над 1 на сто от брутния вътрешен продукт годишно (БВП) до малко над 2,5 на сто от БВП годишно през 2025 г. в зависимост от държавата членка. В рамките на второто проучване се разглеждат различни връзки между околната среда и икономическата политика, включително макроикономическото въздействие на наводненията, най-добри практики в подкрепа на малките и средни предприятия (МСП), насочени към ефективно използване на ресурсите, и разходите за
опазване на околната среда във всички държави членки. За периода 2002-2013 г. приблизителната обща стойност на щетите от наводнения в ЕС възлиза на поне 150 млрд. евро. Инвестирането в мерки за намаляване на наводненията е много ефективно и води до  средства, които са около 6-8 пъти по-ниски от стойността на щетите, причинени от наводнения. Освен това инвестициите в екологична инфраструктура, т.е. възстановяване на природни характеристики с цел управление и съхраняване на наводняващи води, са свързани и с други ползи, сред които са по-добро опазване на биоразнообразието и намаляване на разходите за строителство.

Контекст
Проучванията ще бъдат включени в Европейския семестър, механизма, създаден през 2010 г. за подобряване на координацията на икономическите политики в страните от Европейския съюз. Той е един от отговорите на ЕС на финансовата и икономическа криза, която доведе до свиване на икономиката и увеличаване на безработицата в много страни от ЕС. Европейският семестър е основан на идеята, че поради високата степен на интегрираност на икономиките на ЕС по-добрата координация на политиките може да допринесе за засилване на икономическото развитие в ЕС като цяло. Чрез екологизиране на Европейския семестър Еврокомисията се стреми да гарантира, че макроикономическите политики са устойчиви не само от икономическа и социална гледна точка, но и от гледна точка на околната среда. По-ранно изследване за икономическите ползи на политиката за околната среда, в което се разглежда прилагането на законодателството в областта на отпадъците за повишаване на екологосъобразния растеж, показва, че пълното му прилагане ще доведе до икономии от 72 млрд. евро годишно, до увеличаване на годишния оборот на сектора на управление и рециклиране на отпадъците с 42 млрд. евро и до създаване на над 400 000 работни места до 2020 година.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg