EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ползи от членството на Великобритания в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ползи от членството на Великобритания в ЕС

mail15:35 | 05.02.2016прегледи 1393 коментарикоментари 0


Премиерът Дейвид Камерън полага неимоверни усилия да убеди обществото, както и депутатите от собствената му партия, че тази седмица е постигнал огромен напредък в предоговарянето на условията на членство на Великобритания. Въпреки добрите и лошите моменти, има ред аспекти на участието в ЕС, които си струват да бъдат запазени. "Индипендънт" изброява някои от тях.

1. Свободата да живееш, работиш и прекараш старините си някъде в Европа

Британските граждани използват свободата на придвижване из континента. Това право неслучайно се счита за един от стълбовете на ЕС. Всеки британски или друг гражданин може да остане колкото поиска в страна от ЕС, само с националния си паспорт. Единственото условие е да се регистрират в приемащата ги страна, да имат достатъчно пари за издръжка и здравно осигуряване. Ако остане в дадената държава повече от 5 години всякакви условия отпадат. Освен това, британците могат да се пенсионират навсякъде в Европа и пак да получават пенсията си от Острова.

2. ЕС осигурява милиони работни места във Великобритания

Доклад на Центъра за икономика и бизнес изследвания от октомври миналата година показа, че 3,1 милиона британски работни места са свързани с износ към ЕС. Ако Острова остане в Съюза, се очаква това число да се увеличи с още 790 000 до 2030 г. Много големи производители потвърждават, че Великобритания има полза от единния европейски пазар и споразуменията за свободна търговия. Програмите на ЕС осигуряват и значими субсидии за британските фермери. Това едновременно подкрепя земеделието и осигурява по-добра стабилност на 476 000 души заети в сектора, както и на тези в обслужващата го технологична индустрия.

3. Ваканциите и пътуванията в Европа са много по-лесни и безопасни

Само през 2014 г. британски граждани са осъществили 31 милиона пътувания до страни от ЕС. Много от аспектите на тези посещения се взимат за даденост или не се забелязват. Например, когато посещават европейски страни британците имат правото на спешна медицинска помощ. ЕС има и „черен списък” на опасни авиолинии, като рамкираните пътнически права осигуряват помощ и информация на европейците, които се окажат заседнали на някое летище. Наред с това има компенсации при отменени полети. При пътувания извън ЕС гражданите му също така могат да използват консулските услуги на посолството на друга страна от организацията, в случай че тяхната родна няма такова.

4. ЕС предпазва британците от измами

Защитата на потребителите също е сред основните предимства на единния пазар на ЕС. Той осигурява легитимността на търговците, качеството и безопасността на продуктите им. Двугодишната гаранция на всички продукти и въвеждането на таван на цените на роуминг услугите са само два примера за позитивната страна на пазара.

5. Защита от терористи, педофили, трафиканти на хора и киберпрестъпници

Друг по-малко познат плюс на членството в ЕС е наднационалната координация и съдействие в борбата с престъпността. „Разчитаме постоянно на европейските съдебни и полицейски спогодби. Като казвам постоянно, имам предвид денонощно”, заяви за „Индипендънт” сър Кийт Стармър, бивш ръководител на обществените обвинители във Великобритания. „Става въпрос за тероризъм, човешки трафик, киберпрестъпност, сексуално робство, трафик на деца и педофилия – за всичко това няма граници.” Възможността страните членки да споделят информация и да координират действията си по превенция е от огромно значение на сигурността на Великобритания.

6. Британският бизнес прави много пари от Европа

Според 71% от членовете на Британската конфедерация за бизнес влияние и 67% от малките и средни предприятия, ЕС има позитивен ефект върху бизнеса им. Изчисленията на първата организация сочат, че членството в Европа носи между 4 и 5% от Брутния вътрешен продукт на Великобритания, или между 62 и 78 милиарда паунда на година. През 2014 г. стана ясно, че ЕС, който в целостта си е най-голямата световна икономика, поглъща 44,6% от британския износ на стоки и услуги и дава 53,2% от вноса в страната. Според Центъра за икономика и бизнес изследвания, цялостният принос на износа към ЕС за икономиката на Острова през 2015 г. е 187 милиарда паунда. Сумата може да нарасне до 277 милиарда до 2030 година. Наред с това достъпът до европейска енергия, транспорт и дигитални пазари, заедно с нови глобални търговски споразумения могат да добавят още 58 милиарда паунда годишно. В идеалния случай това биха били 1000 паунда за всеки британец.

7. Другите страни са принудени да се съобразяват с Великобритания повече

„За средно голяма страна като Великобритания, която никога повече няма да доминира икономически нито глобално, нито регионално, и чиито дипломатически и военни ресурси все повече се свиват, да бъде важен играч в регионална институция е начина да има международно влияние”, заяви Робин Ниблет, директорът на „Чатъм Хаус”. „В случая на Великобритания, това означава да поеме отговорността на водещ член на най-голямата гражданска сила в света – Европейският съюз.” „Най-голямата и горда европейска нация не може да се надява сама да оформя глобализацията. Само заедно имаме тежестта да влияем на голямата картинка”, каза през 2014 г. вече бившият председател на Европейският съвет Жозе Мануел Барозу. Дори американският президент Барак Обама изтъкна важността на ролята на Великобритания в Европа в интервю за Би Би Си миналата година. „Членството на Великобритания в Европейският съюз ни дава много голяма увереност за силата на трансатлантическото обединение. Това е крайъгълен камък в институциите, изградени след Втората световна война, които гарантират сигурността и просперитета в света.” /БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg