EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пол Кругман: Избегнахме втора Велика Депресия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пол Кругман: Избегнахме втора Велика Депресия

mail16:15 | 10.08.2009прегледи 1539 коментарикоментари 0


Pol_Krugul_lНосителят на Нобелова награда за икономика Пол Кругман заяви, че решителните планове за стимулиране на икономиката са помогнали да се избегне втора Велика депресия, но цялостното икономическо възстановяване ще отнеме две години или повече, предаде Асошиейтед прес.
Кругман посочи, че най-тежкото от икономическата криза е отминало, като растежът на икономиката и износа показва признаци на стабилизация. Все пак възстановяването вероятно ще бъде "разочароващо", тъй като правителствените разходи не са устойчиви в дългосрочен план, а проблемите с безработицата все още не се решени, отбеляза Кругман на двудневна конференция за световните капиталови пазари в Куала Лумпур.
Вероятно ще има възстановяване от "типа Феникс", както при Азиатската финансова криза през 1997-1998 г., когато икономиките рязко нараснаха благодарение на значителното увеличение на износа.
Азия вероятно ще отчете по-бърз растеж в сравнение със САЩ и Европа отчасти благодарение на промишления износ, изтъкна той.
В петък министерството на труда на САЩ съобщи, че безработицата в най-голямата икономика в света е намаляла за първи път през последните 15 месеца, докато работното време и трудовите възнаграждения са нараснали. Това най-ясният признак
досега, че рецесията може би е към края си.
Кругман добави, че американското правителството може още да увеличи разходите си, за да стимулира растежа въпреки опасенията за издутия бюджетен дефицит.
Миналата година Кругман, който преподава в университета в Принстън, спечели Нобеловата награда за икономика за неговите анализи на търговски модели. Освен това той пише редакционни статии във в. "Ню Йорк таймс", припомня АП.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg