EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Пожарът в Тютюневия град + дрон видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пожарът в Тютюневия град + дрон видео

mail06:57 | 23.08.2016прегледи 2841 коментарикоментари 0


Истинските собственици на четирите изгорели склада в Тютюневия град на Пловдив са:

-на първите три имота притежател е фирма "Рипа ООД", регистрирана на бул. "Руски" 77 Пловдив. Тя е представлявана от бившия почетен консул на Италия в града Пиетро Луиджи Гиа.

- четвъртият склад е собственост на "Галакси Пропърти груп ООД", регистрирана на бул. "Дунав" в Пловдив. Собствениците й притежават цигарената фабрика.

Тези данни съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев, който отрече твърдения, че на мястото на изгорените складове ще се строи мол. Той уточни: "Нямаме подадени инвестиционни намерения за никакво бъдещо строителство върху тези имоти. Нямаме дори неформални разговори със собствениците на тези складове. Твърденията за строеж на молове са в сферата на конспирацията". В България няма закон, който да задължи собствениците да реставрират имотите си, които са паметници на културата. Единствено можем да им вменим да ги обезопасят, за да не пострадат минувачите, което сме и направили, твърди кметът Иван Тотев.

Същевременно въпреки същата законова уредба във Велико Търново общината е намерила начин да се справя с мърлявите стопани на ценни имоти. Собствениците на няколко къщи в старата част на Велико Търново започнаха да ремонтират фасадите им според издадените от Общината предписания. Активно се работи по сгради на улиците „Независимост”, „Стефан Стамболов” и „Михаил Кефалов”. Къщите са недвижими културни ценности, част от груповия ансамбъл „Старо Търново“.

Издадени са разрешителни за ремонтни дейности по фасадите на още седем сгради частна собственост, които се намират в рамките на архитектурния резерват. За необходимостта от дейности собствениците също са получавали предписания от компетентните експерти в общинската администрация.

Въпреки ограничените от нормативната уредба правомощия кметът Даниел Панов и експертният му екип в Община Велико Търново непрестанно търсят решения за опазване и реставриране на къщите паметници на културата. Още през 2012 г. от Велико Търново бе подето начинанието за създаването на Закон за старите столици. Инициирани са редица нормативни промени в Закона за културното наследство, Закона за устройство на територията и др., с цел ускоряване на процедурите по одобрение на проектите за ремонти на сгради със защитен статут. Изготвени са общи силуетни планове за сградите по улиците „Велчо Джамджията“ и „Стефан Стамболов“, която облекчава много процедурите по съгласуване на фасадните ремонти. В партньорство с бизнеса бяха осигурени и строителни материали.

На собствениците на 36 сгради в старата част са издадени предписания за укрепване и обезопасяване. Новата уредба в Закона за културното наследство увеличава до 3000 лева глобите за стопани, които не полагат нужните грижи за своите недвижими имоти - паметници на културата. Санкцията скача до 10 000 лева, ако културната ценност е унищожена и не е възстановена в срок, в същия вид и параметри. За юридически лица глобите са до 30 000 лева. Велико Търново става и една от шестте общини, в които ще се създадат звена, разполагащи с част от правомощията на Националния институт за недвижимо културно наследство.

Собствениците на тютюневите складове в Пловдив ще бъдат санкционирани по закон с по 30 000 лева. Това каза министърът на културата Вежди Рашидов при инзвънредното си посещение в Пловдив.

-------------------------Видео: youtube: Кадрите са заснети с дрон при изключително тежки условия по време на големия пожар на 20-ти август 2016, обхванал няколко сгради в центъра на Пловдив. Изпепелени са 100-годишните тютюневи складове, обявени за паметници на културата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4134