EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Пожар в катедралата Нотр Дам преди Великден

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пожар в катедралата Нотр Дам преди Великден

mail07:25 | 16.04.2019прегледи 1167 коментарикоментари 0


 

Тълпи от зашеметени парижани и туристи - някои плачещи, други с молитви - гледаха с ужас в центъра на Париж в понеделник вечерта, когато пожарникарите се бориха с часове да потушат пламъците, поглъщащи катедралата Нотр Дам. За щастие, трагедията се размина без жертви и ранени.

Всичко започна в 18:50 местно време (19:50 българско), когато над покрива на Парижката Света Богородица, една от най-посещаваните забележителности в Европа, към небето се извиха пламъци и облаци сив дим. Веднага към мястото на инцидента, Ил дьо ла Сите, остров на река Сена в сърцето на френската столица, се забързаха стотици пожарни.
Според информация на „Франс прес“, най-вероятно пожарът е възникнал заради ремонтните дейности, тъй като от няколко месеца се прави капитален ремонт на катедралата.
Ахвания и викове „О, Господи“ обаче изригнаха в 19:50, когато горната част на кулата на Нотр Дам се срути в огнения ад, който се беше разпрострял по целия покрив.
Френският президент Еманюел Макрон отмени своя важна политическа реч и веднага тръгна към Нотр Дам, където малко след това падна целият покрив, а медиите съобщиха, че пламъците са обхванали носещата конструкция.
В същото време около Парижката Света Богородица се бяха събрали хиляди парижани и гости на френската столица, които в реално време споделяха видео, снимки и коментираха в социалните мрежи, докато наблюдаваха инферното. Около сградата бе установен периметър за сигурност. Както показаха кадри в социалните мрежи, събралите се наблюдатели на ужасното зрелищи запяха „Поздравявам те, Мария“ и други църковни химни.
Веднага към френската столица потекоха съболезнователни съобщения: от Доналд Тръмп, който предложи в гасенето да се включат пожарогасителни самолети, Ангела Меркел, Тереза Мей и т.н. и т.н. Руската църква също изрази съпричасността си с парижаните, но отбеляза, че трагедията, случила се на Първия ден от Страстната седмица преди католическия Великден е „страшна поличба, чийто смисъл тепърва ще разберем“.
В гасенето на пламъците се включиха повече от 400 пожарникари, които се опитваха да предотвратят прехвърлянето на пламъците към фасадата и двете основни камбанарии на Нотр Дам и в крайна сметка успяха да го направят.
Служителите на противопожарната служба дори влязоха във вътрешността на катедралата, откъдето извадиха олтарът и неговия кръст преди да излязат заради бързо разпространяващия се огън по дървените греди.
Малко след това настъпи облекчение, когато пожарникарите успяха да понижат интензивността на огъня.

Президентът Еманюел Макрон обеща на френския народ, че пострадалата от пожара катедрала Нотр Дам ще бъде възстановена.
„Тържествено ви обещавам, че ще възстановим катедралата. Всички заедно. От утрешния ден (16 април) започва набирането на средства както във Франция, така и извън нейните граници“, заяви Макрон. „Тази катедрала е част от френската история. Ние се гордеем с нея, успели сме да я издигнем преди повече от 800 години и я подобрявахме и надстроявахме век след век“, напомни той.
„Давам тържествено обещание, че този проект ще бъде осъществен през идните години. Ще съберем за това най-добрите таланти, те ще са много и ще имат положителен принос във възстановяването“, продължи Макрон. „Ще възстановим катедралата Парижката „Света Богородица“ – всички французи го очакват от нас, нашата история и нашата съдба го изискват от нас“, подчерта той в заключение.
Държавният глава заяви, че благодарение на парижките пожарникари, мобилизирани за гасенето на огъня в катедралата, е избегнат най-лошия сценарий. „Успяхме да избегнем най-лошото, но битката още не е спечелена“, заяви френският лидер пред журналистите, намиращи се на мястото на инцидента.Той добави, че „близките часове ще бъдат трудни“. „Благодарение на отдадеността на пожарникарите фасадата и двете главни камбанарии на катедралата не бяха разрушени“, съобщи Макрон.
Той нарече пожара в катедралата „истинска трагедия“. „Искам да благодаря на служителите на пожарната служба, които продължават борбата с огъня. Те проявиха голям професионализъм“, каза още президентът.

Веднага на неговия призив за набиране на средства откликна собственика на прочутите модни къщи „Гучи“ и „Ив Сен Лоран“ – фамилията Пино, която обеща 100 милиона евро.
В около 05:00 часа във вторник от пожарната служба съобщиха, че пожарът е потушен.

Версията

Пожарът в катедралата "Нотр Дам" вероятно е причинен от злополука и няма основание да се допуска, че е предизвикан умишлено, съобщи прокурорът на Париж Реми Ейц, цитиран от Франс прес и Ройтерс.
    "Пет фирми участват в работите на обекта. Още днес започнахме да изслушваме работници и служители на тези фирми. Петнайсет от тях са били на място вчера", каза прокурорът на журналисти пред Нотр Дам. Той добави, че около 50 следователи от съдебната полиция ще участват в разследването на пожара, което ще бъде сложно и продължително.

-------------------

История на Нотр Дам

Париж. „Света Богородица“, наричана още Парижката „Света Богородица“ (на френски: Notre-Dame de Paris – Нотърдам дьо Пари), е католическа катедрала в Париж.
Построена е през 1163 – 1345 г. като една от първите катедрали в готически стил на остров Сите на река Сена, в центъра на града. Повечето скулптурна украса на фасадата, която се смята за една от най-красивите, датира от 19 век. Тук Наполеон I е коронясан като император.
Нотърдам буквално означава „Нашата Дама", и е популярно римокатолическо наименование на Пресвета Богородица, отговарящо например на немското Unsere Liebe Frau / Liebfrauenkirche, италианското Nostra Signora, испанското Nuestra Seňora, полското Nasza Panna и хърватското Velika Gospa. Съществуват много християнски храмове, носещи подобно име.
Катедралата „Парижката Света Богородица" е издигната на остров Сите върху основите на древен римски храм. Идеята за изграждането ѝ е на парижкия епископ Морис де Сюли, който финансира проекта със средства, получени от духовенството, кралят, благородниците, дори и от дребната буржоазия. През 1163 г. папа Александър III полага първия камък и в продължение на близо 2 века няколко поколения архитекти и работници работят по нея. Катедралата е напълно завършена през 1345 г. Тя е едно от най-великите постижения на готическата архитектура.
Катедралата „Парижката Света Богородица" е един от върховете във френското изкуство с удивителното равновесие на пропорциите и хармоничната си фасада. Дълга е 130 m и е широка 50 m, а 3-етажните квадратни кули са високи 69 m. В южната кула са разположени камбаните, най-голямата от които тежи 15 t., а само езикът ѝ надвишава 500 kg. Стрелата е с височина 96 m.
Катедралата има 3 портала. Първият е на Св. Ана (майката на Дева Мария), средният изобразява Страшния съд, а третият е на Дева Мария. Двата крайни портала са напълно еднакви. Легендата разказва, че майсторът на порталите не могъл да направи средния, тъй като бил продал душата си на дявола, затова той бил направен от друг и се различавал от останалите портали. Над порталите е разположена розетката с диаметър 10 m, а под нея се намират 28 статуи на библейски личности.
Още с влизането погледът на посетителя обхваща високия кораб, широката напречна галерия и дълбок хор и централния олтар. Прекрасни розети от 13 век красят катедралата от запад, север и юг. Витражът на северната розета изобразява Света Богородица, заобиколена от персонажи от Стария завет. Витражът на южната розета показва Христос, заобиколен от девите, светците и 12-те апостоли. Западната розета изобразява Светата Дева, заобиколена от добродетелите и пороците. В катедралата се намира статуя, известна под името „Парижката Света Богородица“. Тази скулптура от 14 век е пренесена тук от параклиса Сент Енян. Зад главния олтар се намира прекрасната скулптурна композиция на Никола Кусту – „Пиета“. Там се намират и статуите на Луи XIII и Луи XIV.
След дълъг брачен период без да има наследник, Луи XIII дава обет, че ако има син, ще реконструира катедралата. Когато през 1638 г. му се ражда момче, той започва изпълнението на обета си. Тази работа отнема 60 години. От този обет са креслата в хора на катедралата, покрити с чудесни дърворезби, изобразяващи сцени от живота на Света Богородица.
В западната част на „Парижката Света Богородица" се намира съкровищницата, където се съхраняват ценни богослужебни предмети. В археологическата крипта под площада пред катедралата са изложени гало-римски и по-късни останки, намерени на това място.
„Парижката Света Богородица" има чудесен орган и съвършена акустика. Там всяка неделя в 17:30 часа се провеждат безплатни концерти. Катедралата побира 9000 души.
Катедралата „Парижката Света Богородица" е свидетел на редица важни събития от живота на Париж. Тук през втората половина на 16 век се състои сватбата между Маргьорит дьо Валоа и Анри Наварски, който обаче по време на церемонията стои вън. През 1804 г. в катедралата е бил коронясан Наполеон Бонапарт I. Също тук е извършено опелото на генерал Дьо Гол през 1970 г.

/ Агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg