EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Подписани са договори за АМ Русе-В. Търново

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Подписани са договори за АМ Русе-В. Търново

mail08:10 | 23.11.2022прегледи 944 коментарикоментари 0


660 425 563, 84 лв. без ДДС ще струва проектирането и строителството на втория лот от първата отсечка на магистралата от Русе до Велико Търново - а именно за обход на Бяла. Това става ясно от писмен отговор на служебния регионален министър Иван Шишков на депутатско питане. Той посочва, че на 7 ноември е подписан договор с изпълнителя, а срокът за изпълнение е 1810 дни, или 60 месеца.

По участъка ще работят фирмите “Европейски пътища”, “Грома Холд”, “Водно строителство – Благоевград”, “Автомагистрали Хемус” и “Пътпроект 2000”. Те бяха избрани още през юли, но явно е имало преговори по цената и поради това договорът е подписан сега. Първоначално от пътната агенция бяха обявили прогнозен бюджет от 536,3 млн. лв. без ДДС. От Думите на Шишков сега излиза, че се е стигнало до цена от малко над 660 млн. лева.

Другият участък - от Русе до Бяла, ще се прави от обединение между фирмите “Автомагистрали Черно море”, “Инфра Експерт”, “Пътинженерингстрой-Т” и “Трансконсулт-22”. От отговора на Шишков става ясно, че това трасе ще се строи срещу 876 млн. лв.

Изпълнителите на двата лота бяха избрани в края на юли, но подписването на договорите с тях се забави, защото тогава все още не бяха осигурени пари, тъй като средствата бяха предвидени по новата Оперативна програма “Транспортна свързаност 2021-2027”.

В началото на октомври Брюксел одобри средствата за автомагистралата и още няколко инфраструктурни проекти, или обшо 1,6 млрд. евро по новата програма “Транспорт”. Парите трябва да бъдат договорени до 2027 г., а срокът за усвояване е 2029 г.

В началото на септември служебният кабинет обяви магистралата за обект с национално значение, което означава, че строителните книжа и отчужденията на терените за строителство ще се придвижват бързо.

Шишков посочва и че тръжната процедура за избор на изпълнители на строителен надзор за първите два участъка не е приключила, а към този момент се извършвала оценка на получените оферти.

Трасето на магистралата преминава през границите на седем защитени зони от “Натура 2000”, а специфичните природозащитни цели за всяка от тях са на различен етап на готовност, като тяхното одобряване от министъра на околната среда и водите тепърва предстои.

От Агенция “Пътна инфраструктура” предвиждали обезпечаване на двата участъка от Русе до Бяла и обхода на гр. Бяла да се изпълнява паралелно с изготвянето на техническия прокет с цел оптимизиране на времето.

По трасето ще бъдат възложени и проучвания на откритите археологически обекти.

От АПИ подготвяли и процедура за избор на изпълнители на третия участък от магистралата от Бяла до Велико Търново, чиято дължина е и най-голяма - близо 60 км.

От отговора на Шишков става ясно още, че догодина пътната агенция ще обяви обществена поръчка за проектиране на продължаване на магистралата Русе-Велико Търново към Маказа за осигуряване на свързаност от границата ни в Румъния до тази с Турция.

Министърът казва още, че за да се намалят катастрофите в участъка Русе-Бяла, са предвидени мерки за намаляване на транспортните произшествия както по отношение на пътната инфраструктура, така и по контрола на движението по пътищата. Те ще бъдат прилагани поетапно при извършване на основни ремонти на участъци от трасето.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg