EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Подобрение на бизнес климата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Подобрение на бизнес климата

mail13:25 | 01.05.2023прегледи 642 коментарикоментари 0


През април общият показател на бизнес климата се повишава с 0,7 пункта в сравнение с предходния месец. Подобрение на показателя е регистрирано в промишлеността, докато в строителството и сектора на услугите се наблюдава намаление. Единствено в търговията на дребно показателят остава на нивото си от март, съобщи Националният статистически институт.

Несигурната икономическа среда остава основното затруднение за дейността във всички сектори.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се увеличава с 2,3 пункта в резултат на подобрените оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата регистрира както нарастване на притока на нови поръчки през последните три месеца, така и оптимистични очаквания за износа през следващите три месеца.

Бизнес климатът в строителството се понижава с 0,8 пункта, което се дължи на изместване на оценките и очакванията на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията от "по-добро" към запазване на "същото". По тяхно мнение настоящата строителна активност е леко подобрена, а производственият график е осигурен с договори за по-голям период от време в сравнение с три месеца по-рано - 6,2 месеца при 5,9 за януари. Същевременно и очакванията им относно новите поръчки през следващите шест месеца са оптимистични.

Бизнес климатът в търговията на дребно запазва равнището си от март. Очакванията на търговците на дребно за развитието на бизнеса в сектора през следващите шест месеца са благоприятни, като и прогнозите им за обема на продажбите през следващите три месеца се подобряват. Относно продажните цени по-голяма част от търговците на дребно предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

През април съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" намалява с 0,5 пункта, което се дължи на резервираните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Преобладаващата част от мениджърите очакват продажните цени в сектора на услугите да останат без промяна през следващите три месеца.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg