EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Поднови се търсенето на газ в Добруджа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Поднови се търсенето на газ в Добруджа

mail13:10 | 20.05.2022прегледи 1098 коментарикоментари 0


Канадската компания Trillion Energy Int., която до 2019 г. се казваше Park Place Energy, подновява проучванията си за добив на газ в участъка Вранино 1-11 в Добруджа през юли 2022 г. Вранино е село в района на Каварна, като участъкът е с площ от близо 400 квадратни километра.

За него фирмата получи разрешение за проучвания за конвенционален газ и нефт още през 2014 г. по време на служебното правителство. Впоследствие първоначалните проучвания показаха, че залежите се намират на прекалено голяма дълбочина, за да е рентабилен добивът.

Това накара фирмата да изостави работата и да се съсредоточи върху проучванията си в Румъния близо до границата с България.

Румъния очаква да извлече първия природен газ от находища си в черноморския шелф в средата на тази година. Това разкри премиерът на северната ни съседка Николае Чука .

"Инвестициите (на) Black Sea Oil & Gas вече са направени, те вече са подписали документи за приемане и има възможност чрез този проект да се осигуряват 1 млрд. куб. м газ годишно”.

Black Sea Oil & Gas, със седалище в Румъния, е собственост на Carlyle International Energy Partners и Европейската банка за възстановяване и развитие.

„В края на 2026 – началото на 2027 г. има възможност за получаване на първия газ в периметъра на Neptun Deep“, продължи Чуке. По-рано петролната и газова корпорация ExxonMobil се оттегли от проекта за природен газ в Черно море Neptun Deep поради неблагоприятни данъчни условия, а нейният дял в проекта беше купен от румънската държавна компания Romgaz.

„В същото време ще осигурим експлоатацията на газови находища в националната територия на големи дълбочини и това ще осигури газ от 2024 г.“, отбеляза още премиерът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg