EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Подводен туризъм – новост за България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Подводен туризъм – новост за България

mail14:50 | 08.02.2011прегледи 1260 коментарикоментари 0


Популяризиране и опазване на подводното богатство на България – флора, фауна и места за подводен туризъм, става една от основните цели на Асоциация Technical Diving Bulgaria, която бе официално учредена, като нейното седалище е в Русе, а Мирослав Славчев, инструктор по техническо гмуркане, бе избран за председател на управителния й съвет.
Целите на асоциацията са свързани още с популяризиране и развитие на „техническото гмуркане” като съвкупност от специфично водолазно оборудване, техники и практики под и над вода. Идеята на членовете й е и да се занимават с подготовка, обучение и повишаване на водолазната си квалификация, а също да правят това и за хора извън организацията.
Популяризирането на подводния туризъм в страната е друга цел на асоциация “Техникъл дайвинг България”. Водолазите ще установяват местата, представляващи подводна туристическа атракция, ще организират мероприятия във връзка с достъпа до тях, както и с опазването им. Освен това техническите гмуркачи ще работят за откриването и съхранението на подводни археологически и исторически обекти, ще издирват потънали плавателни съдове и обекти и ще съдействат на държавните институции за тяхното опазване.
Акценти в тазгодишните инициативи на асоциацията ще бъдат заниманията с подводна археология, както и дълбочинните курсове, които предстои да проведе за втори път в Созопол с французина Паскал Бернабе, постигнал единствен в света спускане на 330 метра под вода. През тази година Асоциация “Техникъл дайвинг България” ще монтира различни съоръжения и ще се сформира полигон за обучение на водолази върху открития през 2010 г. по време на първите курсове на Бернабе у нас потънал кораб, съобщи Мирослав Славчев. Мирослав Славчев бе човекът, благодарение на когото през лятото на 2010 г. за пръв път у нас пристигна Паскал Бернабе, гмуркач № 1 в света, поставил световен рекорд по дълбочинно спускане под вода. Бернабе се занимава с обучeнието на висококвалифицирани водолази в т.нар. система technical diving /техническо гмуркане/. Този метод е най-съвременният начин за спускане на големи дълбочини. Паскал Бернабе преподава уменията си, обикаляйки интересните места на планетата и разкривайки пред желаещите тайните на дълбочинното гмуркане. През миналата година световноизвестният французин влезе за първи път в Черно море.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg