EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Подаръци вместо коледните бонуси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Подаръци вместо коледните бонуси

mail17:05 | 04.12.2020прегледи 666 коментарикоментари 0


Ковид пандемията ще промени практиката на компаниите за раздаване на коледни бонуси. Това показват наблюденията на компанията от областта на HR решенията Adecco България сред 100 български и международни компании от секторите ИТ, аутсорсинг, телекомуникации, финанси, търговия и производство, базирани основно в София и Пловдив. Тенденцията от предишните години компаниите да са ориентирани към поощряване на доброто представяне и да плащат бонуси за постигнати резултати, а не за конкретни празници, става още по-осезаема през 2020 г.

Това беше масова практика и досега в големите международни компании, но ковид кризата промени бонусната система на целия пазар на труда в България. Компаниите, които имат финансова възможност за допълнителни стимули към служителите си, тази година ще инвестират в тематични за сезона продукти и подаръци.

Работодателите се стремят да диверсифицират пакета от социални придобивки и компенсации, които дават на служителите си, за да отговорят на по-комплексните им потребности и индивидуалните им постижения.

Затова финансовите пакети, които предлагат, включват както заплата, така и ваучери, комисионни и бонуси, обвързани с представянето им. Предоставят се и много материални, но не пряко финансови стимули. Тази година несъмнено най-важните допълнителни придобивки за служителите са именно надеждната допълнителна здравна осигуровка, възможността за работа от вкъщи и допълните дни отпуска. Наблюденията на Adecco над пазара на труда у нас показват, че въпреки предизвикателната година компаниите не са се отказали от заплащането на допълнително здравно осигуряване на служителите си, което е доказателство за целогодишната грижа на работодателите за благосъстоянието на хората.

Запазването на емоционалното здраве и чувството за принадлежност към екипа, също са сред основните фокуси в компаниите. Много от тях са разработили допълнителни придобивки като програми за консултации с психолог, отворени дискусии за удовлетвореността и страховете на служителите. Част от работодателите предлагат опцията да заменят картите за спорт, които са осигурявали на служителите си с целево финансиране за закупуване на фитнес уреди за дома. Компаниите внедряват и много онлайн активности, имитиращи стандартния тиймбилдинг. Виртуални ще са и някои от коледните корпоративни партита, където ще има такива, като работодателите залагат на все повече креативни идеи как да бъдат организирани с изпращането на продукти и индивидуални подаръци в домовете на служителите, например.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1966