EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Повсеместни просрочия за 2012

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Повсеместни просрочия за 2012

mail13:40 | 07.03.2012прегледи 426 коментарикоментари 0


Според Европейския банков барометър на „Ърнст и Янг”, банките избягват големи преструктурирания и проекти за бизнес развитие, като вместо това се фокусират върху вътрешните си проблеми, със задълбочаването на натиска от икономиката като цяло и с ударите, нанесени на балансите в резултат на новите регулации. Кредитирането за всички големи индустриални отрасли ще пострада, а банките прогнозират увеличение на просрочията във всички големи сектори в Европа.
Банковият барометър е проучване, провеждано сред 500 банки в Европа; 50 банки от Австрия, Белгия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Скандинавските държави, Полша, Испания и Обединеното кралство.
Марсел Ван Лу, Ръководител, отговарящ за банковите и капиталовите пазари в Европа, Близкия Изток, Индия и Африка, коментира: „Банките реално са принудени да минат на диета – от една страна от тях се иска да разполагат с повече капитал, но от друга те са изправени пред продължаващата неразрешена макроикономическа нестабилност, която сега нанася удар върху кредитните им портфейли, със значително повишен риск от просрочия във всички големи промишлени отрасли. Вярно е, че нарасналите депозити от клиенти и намесата на ЕЦБ имат очевиден положителен ефект върху ликвидността на банките, но повишените капиталови изисквания ще попречат на смекчаването на политиките за кредитиране. Банките са притеснени за ефекта, който това ще окаже върху реалната икономика – в момента те не са в позиция, която може да ги превърне в двигатели на възстановяването”.
Но натискът за консолидация набира сила
Доста над половината от интервюираните банки очакват натиска за консолидация да нарасне през следващите шест месеца, с изключение на тези в Обединеното кралство, където едва 24% от банките очакват това да се случи. Австрийските и испанските банки са почувствали тази тенденция най-осезаемо като приблизително 75% от тях очакват увеличение на натиска за консолидация през следващите шест месеца. В средносрочен до дългосрочен план немските банки очакват най-голям натиск за консолидация. 74% от тях очакват съществен натиск за консолидация. Стивън коментира: “На пазарите, където банковата индустрия остава относително фрагментирана, натискът за консолидация несъмнено ще бъде голям през следващите шест месеца, тъй като за дребните участници на пазара ще бъде трудно да работят в този все по-капиталоемък свят, освен ако не заемат някаква конкретна пазарна ниша. Като допълнително доказателство за този натиск, една четвърт от банките в региона също очакват нарастване на продажбите на активи през следващите шест месеца”.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1153