EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Повредите в АЕЦ Фукушима причинени от труса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Повредите в АЕЦ Фукушима причинени от труса

mail09:40 | 16.05.2011прегледи 869 коментарикоментари 0


Повредите в атомната централа Фукушима 1, които доведоха до най-първото изтичане на радиация оттам, вероятно са се дължали на катастрофалния трус от 11 март с магнитуд от 9-а степен, а не на вълните цунами с височина от 15 метра, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира източник от компанията оператор на централата ТЕПКО.
Досега се смяташе, че цунамито е причинило повредите в централата. Новата теория ще помогне за внасянето на промени в плановете за безопасност на други японски централи, намиращи в силно сеизмични зони. Същевременно около 7800 жители на районите северозападно от Фукушима 1 бяха евакуирани днес, като част от препоръката на японското правителство от края на април да се разшири зоната за евакуация около авариралата централа, предадоха Reuters и ИТАР-ТАСС.
Забранена за достъп е зоната в радиус 20 километра около централата. Не се препоръчва и доближаване в радиус от 30 километра. Но евакуираните днес хора са от населени места дори извън 30-километровия радиус. Тези населени места обаче се намират на пътя на радиационния облак от централата. Според специалистите ако хората останат да живеят там за една година, тяхното облъчване ще бъде от 20 милисиверта, при пределно допустима годишна норма от 1 милисиверт.
Аварийните екипи във Фукушима 1 пък съобщиха, че разтопяването на ядреното гориво в 1 енергоблок и изтичането на радиоактивна вода във вътрешността му усложняват плановете за охлаждане на реактора с помощта на така наречения воден саркофаг, предаде ИТАР-ТАСС. Според специалистите разтопеното ядрено гориво е изгорило обвивката във вътрешната част на реактора. Повредена е вероятно и външната обвивка на реактора. В помещенията под реактора са открити около 3 хиляди тона вода, достатъчна да запълни басейн с олимпийски размери. Тя е изтекла там вероятно от реактора и е радиоактивна.
Планът за водния саркофаг предвиждаше във вътрешната част на външната обвивка на реактора да се влива постоянно голямо количество вода. Но ако и външната обвивка е повредена, тази вливана вода може да бъде заразена с радиоактивни вещества и после да изтече от реактора. Специалистите ще наблюдават идните два дни какво става в реактора и ще решат дали са използват воден саркофаг за охлаждането му.


 


Тагове: АЕЦ, Япония
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4093