EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Повече средства за хуманни фермери

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Повече средства за хуманни фермери

mail09:00 | 28.06.2011прегледи 365 коментарикоментари 0


През следващата година се очаква да стартира прием на заявления по новата мярка - 215 от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г., по която ще се изплащат компенсаторни плащания за хуманно отглеждане на животни. Това съобщи заместник – министърът на земеделието и храните Светлана Боянова по време на среща – дискусия със земеделски производители от община Белене.
Има възможност животновъдите от община Белене да се възползват максимално от финансовия ресурс за модернизиране на млечните ферми от втора и трета категория по т.нар. „гарантирани бюджети” по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”. Предстои нов прием на заявления по тази мярка, обясни Боянова. Тя припомни, че Държавен фонд „Земеделие” ще отпуска кредит с преференциална лихва на животновъдите, за да могат да реализират инвестициите си.
Министерството на земеделието и храните поиска преразпределение на 304 млн. евро по ПРСР, като 142 млн. от тях ще бъдат насочени към мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”. Ако получим одобрение на поисканата промяна в програмата, до края на годината вероятно ще има нов прием на проекти.  През следващата година се очаква да стартира и друга нова мярка по ПРСР – 125, по която ще се финансират проекти за изграждане на хидромелиоративни съоръжения. Бюджетът по мярката е в размер на 90 млн. евро.
Боянова призова земеделските производители от общината да участват в изработването на националната позиция по най-дискутираните теми – „малко стопанство”, „активен фермер”, „млад фермер” и др.Работи се активно по въвеждане на система за предварително очертаване на площите след доброволно споразумение за ползване, обясни зам.-министър Боянова. Тя призова земеделските производители да сключват доброволни споразумения по масиви.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg