EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Повече рейтингови агенции иска ЕК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Повече рейтингови агенции иска ЕК

mail16:05 | 17.05.2010прегледи 869 коментарикоментари 0


Рейтинговите агенция в момента са много малко, само 3, а последствията от дейността им са огромни. Тези институции трябва да са повече. Ще са заема с този проблем, заяви комисар Мишел Барние, който отговаря за вътрешния пазар и услугите, цитиран от БТА.
Според него сегашната криза в еврозоната и сериозният спад в курса на еврото се дължат в много голяма степен на загуба на доверието и изискват да бъде подаден силен политически сигнал, че Европейският съюз следи най-внимателно икономическата
политика, че страните в еврозоната се ангажират да спазват строга финансова дисциплина.
Според Барние усилията в Европейския съюз за преодоляване на сегашната криза и недопускане на нейно повторение изискват "прозрачност, отговорност, контрол над финансовата система, превантивно управление на кризи".
Във връзка с рейтинговите агенции еврокомисарят изтъкна, че обмисля предложение при изготвяне на рейтинги от една от тях, използваната "сурова" информация да бъде предоставяна и на всички заинтересовани.
Недоволството около дейността на рейтингови агенции рязко ескалира след пониженията на рейтингите на Гърция, Португалия и Испания.
В края на април министърът на външните работи на Германия Гидо Вестервеле излезе с предложение за създаване на рейтингова агенция в рамките на Европейския съюз. Става дума за независима европейска институция, която да определя кредитния рейтинг така, че да не възникват конфликти на интереси



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048